A cukorbetegség egyben „szívügy” is

Akt.:
A cukorbetegség egyben „szívügy” is
© Fotó: szeretemazeletem.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kellő odafigyeléssel tehetünk az egészségünkért.

Kétségtelen, hogy a 2-es típusú diabétesz súlyos betegség; jelentős kockázatokat hordoz magában, és erős dominóhatást válthat ki más szervekre, elsősorban a szívre. Ha ügyelnek életmódjukra és táplálkozásukra, valamint rendszeresen konzultálnak orvosukkal a betegségükkel kapcsolatos tapasztalataikról, a cukorbetegek nagymértékben hozzájárulhatnak betegségük kezeléséhez.

Ügyeljen a testsúlyára!

Ha sikerül egészséges szinten tartani a testsúlyát, az csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a 2-es típusú cukorbetegség esetén. Ezért a betegeknek gondosan ügyelniük kell a táplálkozásukra, és ennek megfelelően kell tervezniük az étkezéseiket.

Egészségesen egyen!

Ha a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyén kevesebbet fogyaszt az egészségtelen, túlzottan feldolgozott készételekből, valamint kerüli a cukor és a telített zsírok fogyasztását, azzal sokat tesz általános jóllétéért. Törekedniük kell arra, hogy szívbarát alapanyagokból – például halból, babból, quinoából (kinoából) vagy brokkoliból – készült ételeket készítsenek és fogyasszanak. Szintén javasolják a zabból készült reggelit megszórni némi egészséges diófélével, például mandulával vagy dióval, különféle magokkal és erdei gyümölcsökkel. A 2-es típusú cukorbetegeket arra kell ösztönözni, hogy fokozatosan iktassanak be új alapanyagokat az étrendjükbe, és ily módon próbálják egészségesen tartani a szívüket.

Mozogjon!

Testmozgáson nemcsak a versenyszerű sportolást értjük. Az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában már olyan egyszerű tevékenységek is segíthetnek, mint például az, ha a beteg lift helyett gyalog megy fel a lépcsőn, rendszeresen sétál vagy kirándul a szabadban. Az orvos segít meghatározni, hogy milyen mozgásformák a legalkalmasabbak az illető személynek, miközben figyelembe veszi azt is, hogy a beteg mit kedvel, és így össze tudnak állítani egy heti testmozgás-programot.

Szokjon le!

A dohányzás rendkívül ártalmas a cukorbetegek számára, mert tovább növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Érdemes orvosuknál érdeklődniük a leszokás módszereiről. Fontos tudni, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nagyon kiugró vércukorszinteket okozhat, sőt, a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását is ronthatja.

HBN