A csontritkulás sétával is megelőzhető

A rendszeres kocogás is sokat segíthet
A rendszeres kocogás is sokat segíthet - © Illusztráció: Archív
Debrecen – Az ötven éven felüli nők 20-25 százalékát érinti a súlyos csontritkulás.

– Az ösztrogén hormonnak csontfelépítő hatása van. A húszas éveinkig ez a felépítő folyamat zajlik a szervezetünkben, majd 30-40 éves kor környékén lassan áttolódik az egyensúly a lebontás irányába. Ez fokozottan a menopauza után jelentkezik, amikor kiesik az ösztrogén védő hatása – fogalmazott Szántó Sándor, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének docense.

A csontritkulás enyhébb formái már a változókor előtt is jelentkezhetnek, a súlyosabb oszteoporózis azonban főként az 50-65 év közötti nőket érinti, míg 65 év felett az időskori csontritkulás mindkét nemnél jelentkezhet. Az enyhe fokú csontritkulást sokszor nem is veszik észre a páciensek, hiszen semmilyen fájdalmat nem okoz, és röntgennel sem kimutatható. Ha azonban már kialakult a súlyos oszteoporózis, gyakran lép fel háti fájdalom, és a csontok különösen törékennyé válnak. Gyakori, hogy összeroppannak a csigolyák, és eleséskor a combnyak- vagy a csukló törése is sok esetben a csontritkulás következménye – említette példaként a szakember.

Kialakulásának okai

A csontritkulásra való hajlam kialakulását növeli a családi előfordulás, a mozgáshiányos életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és egyes gyógyszerek – például szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők – illetve más betegségek is gyorsíthatják a csontvesztést. A doktor szerint a megelőzésben fontos szerepet játszanak a folyamatos függőleges terhelést jelentő mozgásformák, mint például a gyaloglás, a séta vagy a kocogás, illetve kalcium és a D-vitamin is. A menopauza után azonban már a változatos étrenddel nem vihető be elegendő mennyiségű ezekből, így akkor fontossá válik a vitaminpótlás.

A csontsűrűség vizsgálatot (Dexa) érdemes minden 50 éven felüli nőnek 2-3 évente elvégeztetnie. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán van erre lehetőség. A vizsgálat során a gerinc és a combnyak állapotát ellenőrzik. A már kialakult betegség esetén gyógyszerrel és célzott molekuláris készítményekkel javítható a páciensek állapota.

HBN
hirdetés