A Csokonai Színházban is megírja levelét Irén

A Csokonai Színházban is megírja levelét Irén
© Fotó: Kovács László
Debrecen – Az Irén levele című zenés játékban Bereményi Géza különleges írói világát idézi meg Újhelyi Kinga és Pál Hunor a Csokonai Színházban.

Bereményi Géza a kortárs magyar kultúra egyik legnépszerűbb és legszínesebb egyénisége. Sokoldalú és nehezen beskatulyázható alkotó, aki minden irodalmi műfajt kipróbált. Az Irén levele Bereményi Géza Legendárium című családregényében jelent meg 1978-ban. Irén csak egy levelet ír a testvérének, de közben elmeséli az életét. Látjuk a visegrádi SZOT üdülőt a sálat kötögető szobatársnőkkel, a gyömrői ház kertjében hallgatózó ismerőst, az árnyékos presszó törzsvendégeit, érezzük a ’70-es évek sűrű hangulatát.

Fotó: Kovács László Fotó: Kovács László ©

Az előadásban Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész alakítja Vetró Irént, aki a Bereményi – Cseh Tamás dalokból már mindannyiunk közeli ismerőse. Pál Hunor több karaktert is megformál, egyszerre groteszk és virtuóz, ahogyan időnként belép a történetbe és jelen idejűvé varázsolja Irén visszaemlékezéseit. Az előadás zenéjét Horváth Károly szerezte, a rendező, dramaturg Lőrinc Zsuzsa.

– Csokonai Színház –