Helyi közélet

2017.06.15. 13:35

Alakulóban, mélyülőben Földes és Goscieradów kapcsolata

Földes - A testvér települési kapcsolat olyan találkozásokat tesz lehetővé, melyek során két önkormányzat a települések lakosságával, az európai értékeket szem előtt tartva, szorosabb, baráti viszonyt alakít ki egymással. E kapcsolatok szerződéssel jönnek létre, és különleges alkalmat szolgáltatnak a nemzetek közötti tapasztalatcserére, a közös értékek felismerésére, felkutatására.

Földes - A testvér települési kapcsolat olyan találkozásokat tesz lehetővé, melyek során két önkormányzat a települések lakosságával, az európai értékeket szem előtt tartva, szorosabb, baráti viszonyt alakít ki egymással. E kapcsolatok szerződéssel jönnek létre, és különleges alkalmat szolgáltatnak a nemzetek közötti tapasztalatcserére, a közös értékek felismerésére, felkutatására.

Megyénk számos települése keresett és talált testvértelepülést az első szabadon választott önkormányzatok megalakulásától napjainkig. A kapcsolatok kiépítését személyes ismeretségek és a testvér megyei kapcsolatok segítették.

Földes a rendszerváltozást követő évben a Franciaországi, Elzászi Phalsbourg városával alakított ki évekig jól működő települési kapcsolatot. Ma már csak a két település közti nyelvtanulással színezett, gyermekcserés üdülések, a Sárréti térség polgármestereinek és mezőgazdasági szakembereinek tapasztalatcsere látogatásai emlékeztetnek erre a kapcsolatra, amely elsősorban a nagy földrajzi távolság miatt 2002-ben megszakadt. Tíz év múltával lett csak újabb testvértelepülése Földesnek, amikor az Erdélyben lévő Marossárpatakkal létesítettek azóta is jól működő kapcsolatot.

Földes napján aláírták

A múlt évben a Hajdú- Bihar megyei Önkormányzat és a Püspökladányi járás vezetése megkereste Biharnagybajom, Földes és Kaba önkormányzatait, lehetőséget ajánlva lengyel testvértelepülési kapcsolatok kiépítésére. Földes a korábbi együttműködések pozitív tapasztalatai alapján élt a lehetőséggel és képviselői meglátogatták a 600 kilométerre fekvő lengyel Goscieradów községet. Hazaérve a látogatásról tájékoztatták a képviselő testületet, amely a kapcsolat kiépítés folytatását kezdeményezte. Ennek következő állomásaként meghívták a lengyel község képviselőit a Földesről elszármazottak találkozójára. A személyes találkozás, a képviselők közötti eszmecsere hatására a Lengyel Köztársaság Gościeradów Község Önkormányzata kezdeményezte a testvértelepülési kapcsolat létesítését. A hazai szerződését Földes napján írták alá, a lengyel szerződés aláírására szeptemberben Goscieradówban kerül sor.

Tartós barátság a cél

Földesen a szerződés aláírásakor találóan fogalmazta meg a település polgármestere, Jeneiné dr. Egri Izabella a testvér települések lényegét: – Mi, magyarok „testvérvárosoknak” nevezzük, Európa más részein azt mondják, hogy „barátság-városok”. Szerintem ez a „barátság-városok” fejezi ki a legjobban a lényeget. Hiszen mi többek vagyunk egymásnak, mint partnerek, de nem vagyunk testvérek. Testvéreknek lenni ugyanis adottság, ehhez képest mi ezt a kapcsolatot akartuk − kölcsönösen akartuk −, kezdeményeztük. A testvéreknek közösek a gyökereik, közös a múltjuk, ehhez képest nekünk még nagyon friss a kapcsolatunk. De csak rajtunk áll, hogy ez a kapcsolat elmélyül-e, tartós barátsággá válik-e. E két településnek nincs közös múltja − de reméljük, hogy lesz közös jövője. Ez mindenekelőtt a személyes emberi kapcsolatokon múlik. Az eddigi találkozások alkalmával azt tapasztaltuk meg, hogy a lengyel barátaink nagyon kedvesek, a szívünkbe lopták magukat. Bízunk benne, hogy ez fordítva is igaz. Én biztos vagyok benne, hogy ez így is lesz…

HBN–Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában