A Csíksomlyóra tartó zarándokokat köszönthetjük Debrecenben

Csíksomlyóra tartó zarándokvonat
Csíksomlyóra tartó zarándokvonat - © Illusztráció: Vörös Attila
Debrecen – Bosák Nándor püspök atya áldásával halad tovább a Boldogasszony Zarándokvonat Csíksomlyóra.

Régi magyar szokás szerint az egy-egy településen áthaladó a zarándokokat a helyi lakosok üdvözölték, szeretettel fogadták és fohászaikat kéréseiket adták át nekik, hogy értük is imádkozzanak útjuk során.

A szervezők szeretettel hívnak és várnak mindenkit Debrecenből és környékéről 2014. június 5-én, csütörtökön 8. 40-kor a debreceni vasútállomásra, hogy üdvözölhessék a vonattal érkező több mint 700 zarándokot.

Maga a nosztalgia vonat is egy különleges látványosság. De jó alkalom lesz ez arra is, hogy a kihangosított vonat zarándokaival együtt fohászkodjunk nemzetünk lelki megújulásáért. A rövid ünnepség során a debreceni Szent József gimnázium diákjai énekkel köszöntik a zarándokokat, majd Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora püspöki áldásával indul tovább a vonat 9 órakor.

A zarándokvonaton rádió stúdiót, gyóntatófülkéket is kialakítottak, valamint a hangszórókon keresztül a zarándokok együtt is tudnak majd imádkozni. A zarándoklat lelki vezetői Burbela Gergely verbita tartományfőnök, Görbe László piarista és Tímár Asztrik ferences szerzetes lesznek.

A zarándoklatot az idei évben 75 éve püspökké szentelt Márton Áron erdélyi püspök oltalmába ajánlották.

A résztvevők Magyarország és a Kárpát-medence sok részéből érkeznek, hogy egy rendhagyó vonatos zarándokúton vegyenek részt. A zarándokok, az előző évekhez hasonlóan, a csíksomlyói búcsú mellett ellátogatnak a székelyföldi Gyergyószentmiklósra és a páratlan szépségű Gyimes-völgyébe, Gyimesbükkre is.

– Kovács Ágnes –
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye


Hat éve indult az első Székely Gyors Erdélybe
Budapest, 2014. június 3. – Hat évvel ezelőtt, 2008 májusában indult Erdélybe az első, Székely Gyors névre keresztelt különvonat, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsúra vigye a magyar zarándokokat.