“A Cserfába járni egy életérzés” – Hagyományőrző népdalok a Hortobágy pereméről

Rózsa Ibolya citerán játszik
Rózsa Ibolya citerán játszik - © Fotó: Kovács Péter
Görbeháza – Van-e létjogosultsága hagyományőrző népdalkört működtetni egy olyan településen, amely jószerivel akkor alakult, amikorra a néphagyományok feledésbe merültek? És, hogy a történet még kacifántosabb legyen, annak a falunak a lakossága nemcsak a környékről, hanem a házasodások révén szerte az országból érkezettekből állt össze.

Ez a helység a közel 90 éves Görbeháza, és ott is a 38 esztendős Cserfa Népdalkör, aminek tevékenysége és eredményei bizonyítják, hogy a létét megkérdőjelező kételynek nincs helye, létjogosultsága!

És hogy a hagyományőrző paletta teljes legyen, van egy Cserfácska és egy Cserfes Népdalkör is, ahonnan az utánpótlás útja egyenes vezet a kétszeres Aranypáva és kétszeres Vass Lajos Nívódíjas „nagy csapatba”. A Hortobágy és a Hajdúság zenei örökségét ápoló csoport életét meghatározó különlegességeknek azonban ezzel még nincs vége. Hiszen tudni kell róluk, hogy a legfiatalabb és a legidősebb tag között 69 év a korkülönbség, a heti egyszeri próbán túl a Facebookon elküldött hangfelvételek alapján a tagok otthon is gyakorolhatják a dalokat, továbbá, a próbákat a falu egyik fodrásza, Rózsa Ibolya tartja, és hol máshol, mint a fodrászüzletben. A legutóbbi próbájukon mi is ott voltunk.

A Cserfesek között

– Először óvodai foglalkozásokon énekeltünk együtt, akkor megtetszett, és azóta járok a próbákra – mondja komolyan Sztrohár László István, aki már harmadik osztályos létére oszlopos tagja a Cserfes Népdalkörnek. A próbájuk végeztével ott maradtak még egy kis beszélgetésre a fodrászüzletben. – Én is négy éve járok énekelni, de nekem a citerázás is nagyon tetszik, Ibolyától tanultam meg a hangszer használatát – így László egy évvel fiatalabb testvéröccse, Máté.


n (2)

A Cserfa Népdalkör tagjai a próbán | Fotó: Kovács Péter


– Igen, Ibolya! Jellemzően tegeződünk. Az óvodások tegeződnek mindenkivel, és ez a kötetlen forma később is megmarad az együttesen belül. Nálunk nincs tekintélyelvű nevelés, ez nem iskolai oktatás, hanem hagyományátadás, úgy, ahogyan az a régmúltban is volt – ad magyarázatot a dalkör vezetője érdeklődő tekintetünkre. Közben a próba után ott maradt Rózsa Janka és Berkes Ágota nyelve is megered. Őket is az éneklés szeretete és a társaság tartja itt, és sorolják, hol léptek már fel a Cserfes és a Cserfácska csoporttal: helyben a falunapon, a Görbe-estén, továbbá Debrecenben, Hejcén, Folyáson és Nyíradonyban, valamint az erdélyi testvértelepülésen, Magyarvistán.

Segítők a megyéből

Mindeközben sorra érkeznek a Cserfa népdalkör tagjai, előkerülnek a székek, körbeülik a fodrászüzletet. Vezetőjük, Rózsa Ibolya ezúttal sem szakad el a tükör előtti helytől. Innen irányítja a 13 fős hagyományőrző kórust. A pedagógusi végzettségét most szerző vezetőtől – aki kulturális rendezvényszervező is – tudjuk meg, hogy a dalkört a Röpülj páva-mozgalom idején alakította Csőke József, aki tíz évig vezette a csoportot. Ma már egyetlen alapító tag sem él.

A hagyományőrző csoport repertoárjuk kialakításában és a szakmai előmenetelében a Zenetudományi Intézet adatbázisa, valamint a megyénkben élő népzenei szaktekintélyek, köztük dr. Joób Árpád, Juhász Erika, Bárdosi Ildikó vannak a segítségükre. A heti egy próba úgy elegendő, hogy a tagok otthon gyakorolnak még. A kórustagoknak Facebookon küldi el az eredeti hangfelvételeket. Így kapja meg a Cserfa Népdalkör legidősebb tagja, a 72 esztendős Kóródi Jánosné is. – Nekem az unokám kezeli az internetet, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy itt vagyok ismét, mert tudja, én hamar megsértődöm, egy évet kihagytam. De visszajöttem, mert jó a társaság, jóban vagyok mindenkivel, vidáman telnek a próbák.

– Nincs mit igazítani ezen: a Cserfába járni egy életérzés! – ezek már Szabó Zsolt szavai, aki Debrecenből jár ki a próbákra. – Itt levezetjük a felesleges gőzt, kiadjuk magunkból a feszültséget. Poénkodunk, viccelődünk, együtt vagyunk jóban-rosszban, innen mindig feltöltődve megyek haza!

HBN–KZS