A „csatornába” ment az újfalui nyugdíjasok pénze

Vélhetően városfejlesztésre költötték
Vélhetően városfejlesztésre költötték - © Illusztráció: Derencsényi István
Berettyóújfalu – Olyan díjat szedhettek be, amire nem ad lehetőséget a törvény.

Nagy valószínűséggel a berettyóújfalui önkormányzat fizeti vissza az Árpád utcai nyugdíjasház 9 lakójának (vagy örököseiknek) az általuk korábban befizetett összesen 13,5 millió forintot, mégpedig 2016. március 31-ig; rosszabb esetben (ha a vizsgálat során esetleg visszaélésre bukkannak) pereskedniük kell. Minderről a polgármester számolt be, aki azonban előbbi esetben bízik, és a város erkölcsi kötelességének nevezte az ügy rendezését.

Az említett, nyolc önkormányzati bérlakásból álló házat 2003-ban adták át, idős emberek kerülhettek be, ennek egyik feltétele – a csütörtökön tárgyalt előterjesztés szerint az akkori polgármester, Szeifert Ferenc rendelkezése alapján – az volt, hogy lakásonként 1,5 millió forintot fizessenek önkéntes hozzájárulásként a Berettyóújfalu Lakosaiért Alapítvány (BLA) részére. A BLA az összeget közvetve a lakossági csatornafejlesztésre kívánta fordítani.

Csakhogy a vonatkozó törvény lakásbérlet esetén nem teszi lehetővé lakáshasználatba vételi díj megállapítását, ilyen címen bérlői fizetési kötelezettséget nem határozhatott meg a képviselő-testület, a lakásrendeletben nem is szerepel. „Az alapítványi hozzájárulás azonban mintegy lakáshasználatba vételi díjként funkcionált, nem megengedett módon” – áll az előterjesztésben.

Nem volt szerződés

A visszásság az önkormányzat egyik dolgozójának nyugdíjba vonulása miatti, ügyek átadás-átvétele során került elő; kiderült, a BLA magánalapítvány, és az önkormányzatnak nincs is vele szerződése az érintett összegek vonatkozásában. Habár a BLA könyvelőjének tájékoztatása szerint az alapítvány számlájáról magánszemély számára nem történt kifizetés és a bérlőktől beszedett másfél milliós összegek valóban a város közműberuházását szolgálták, a képviselőkből alakuló bizottság ezt is ellenőrizni fogja – tudtuk meg Muraközi István polgármestertől.

Azt is elmondta, hogy a 2015-ben kijelölt két bérlő már nem fizetett hozzájárulást, a 2013-ban és 2014-ben kijelölt bérlők befizetését pedig nem használta fel a BLA, hanem visszautalta részükre (illetve egyikük örökösének). Hozzátette: az érintett lakók elfogadták a közgyűlés mai döntését.

HBN–SzT