A családi pótlék rendszerét is módosíthatja a parlament

család
család
A parlament hétfőn dönt egyebek mellett a választási és közoktatási törvény módosításáról, és a képviselők várhatóan változtatnak a családi pótlék rendszerén is. Az Országgyűlés ezen a héten két napig ülésezik.

Az Országgyűlés hétfőn várhatóan megszavazza a választási eljárásról szóló törvény módosítását. Ez egyebek mellett a jelenlegi 72-ről 60 napra csökkenti a választási kampány időszakát, de rövidebb lesz a kampánycsend is. Jelenleg a választásokat megelőző naptól az urnák lezárásáig nem lehet kampánytevékenységet folytatni, ám a törvénymódosítás ezt az időszakot a választás napjára korlátozhatja.

A parlament várhatóan csökkenti a kisebbségi önkormányzati képviselők létszámát is. A módosítás célja, hogy arányossá tegye a településeken élő kisebbségek arányos képviseletét úgy, hogy a csökkentés ne veszélyeztesse a kisebbségi önkormányzatok hatékony működését. A törvénymódosításokhoz a képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Módosíthatják a családtámogatási rendszert

Az Országgyűlés hétfőn dönt a közoktatási törvény módosításáról is. Erre a változtatásra azért van szükség, mert a jelenleg érvényes szabályozás nem veszi figyelembe a települési önkormányzatok közötti nagyságbeli elétéréseket, így a feladatok és a költségek emelkedése igazságtalanságokhoz vezet – áll a törvénymódosító javaslat indoklásában.

Ugyancsak hétfőn módosíthatják a képviselők a családtámogatási rendszert. Ennek lényege, hogy családi pótlékot csak azok a szülők kaphatnak, akiknek tanköteles korú gyermeke, illetve gyermekei rendszeresen járnak iskolába. Ennek hiányában a családok természetbeni juttatást kapnak családi pótlék helyett.

– Független HÍrügynökség –