A csalán megtisztítja a szervezetünket

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: szimpatika.hu
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A csalán az egyik legerősebb vértisztító növény. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti.

A vese- és hólyagkő-képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Nagy mennyiségben való fogyasztásakor gyomorpanaszok, bőrégés és vizeletpangás fordulhat elő.

A csalántea fogyasztása hat hétnél tovább nem ajánlott, mert a kovasav hatóanyaga lerakódik a vesében és homokot, köveket okozhat. Ezért kúraszerűen alkalmazható, fél éven keresztül nem szabad inni.

A vizelethajtók, így a csalán is kimeríthetik a szervezet kálium-készletét, ezért rendszeres fogyasztásakor gondoskodjunk a megfelelő káliumpótlásról! Ügyelni kell azonban arra, hogy a csalántea nem alkalmas szívelégtelenség vagy vesebetegség következtében létrejött ödéma elmulasztására.

Sárkány ellen sárkányfű

Vizelethajtó, emésztést serkentő és keringésjavító anyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére. A szakkönyvek is ajánlják az ősrégi gyógymódot: az urtikációt, vagyis a reumás testrész megcsapkodását csalánnal. Különösen isiász és lumbágó esetén hatásos, hiszen a méreganyag órákon át tartó melegérzést okoz. Ilyenkor a bőr erősen kipirul, és megduzzad. A bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások és gyulladások belülről szünnek meg. Vigyázzunk arra, hogy a csalánozás után ne érje hideg víz a bőrt, mert a melegérzés égésbe megy át.

Vértisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Eltünteti a tinédzserek pattanásait, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (övsömör, ekcéma). Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs (PMS) tüneteken.

HBN
hirdetés