HAON Sziréna

2018.04.27. 19:31

Tízezrek álmát vigyázzák - Élet a hadházi kapitányságon

Hajdú-Bihar - A hajdúhadházi és a nyíradonyi járások nem mindig büszkélkedhettek az ország bűnügyi térképén elfoglalt helyükkel, de mára ez egyértelműen megváltozott.

Hajdú-Bihar - A hajdúhadházi és a nyíradonyi járások nem mindig büszkélkedhettek az ország bűnügyi térképén elfoglalt helyükkel, de mára ez egyértelműen megváltozott.

Hajdúhadház, Téglás, Bocskaikert, Nyíradony, Vámospércs, Nyírmártonfalva, Nyíracsád, Nyírábrány, Fülöp, Álmosd, Bagamér és Újléta mintegy 52 ezer lakosa nap mint nap tapasztalhatja a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság munkájának eredményét.

Évről évre lényegesen kevesebb a regisztrált bűncselekmény: 2013-ban 1526, tavaly 570 bűnesetet vettek nyilvántartásba. Kevesebb lett a közterületen elkövetettek száma is, négy év alatt 426-ról 169-re változott ez a mérőszám.

Mindez a bűnügyi és a rendészeti állomány közös, egymást segítő munkájának köszönhető, valamint annak is, hogy közterületi jelenlétünket nagymértékben növeltük – mondta Asztalos János alezredes, kapitányságvezető.”

– Minden lépésünket a bűnmegelőzésnek rendeljük alá, hogy ne legyen lehetősége annak, aki rosszban sántikál. Ilyen szemlélettel róják kollégáink az utcákat, és ezt a célt szolgálja az is, hogy minden váltáskor a pihenni térők részletesen tájékoztatják a szolgálatot megkezdőket. Így ők pontosan tudják, hogy mi történt korábban a közterületeken, és mire lehet számítaniuk az elkövetkezendő órákban. Mind a Hajdúhadházon, mind a Vámospércsi, valamint a Nyíradonyi Rendőrőrsökön szolgáló kollégáink jól ismerik azokat, akik egy-egy bűncselekménynél potenciális elkövetőkként szóba jöhetnek. Rájuk fokozottan figyelünk. Munkatársaink, köztük 16 körzeti megbízottunk, élő kapcsolatot tartanak fenn a lakossággal, ügyelve arra, hogy egy bűncselekmény se maradhasson rejtve. Azokkal szemben, akik nem tartják be a jogszabályokat, a törvényesség keretein belül, de nagyon határozottan lépünk fel.

A kapitányság területén a vagyon elleni bűncselekmények a legjellemzőbbek, ezek közül sok a kis kárértékű, alkalmi lopás. Ilyenkor az elkövető a felkínálkozó lehetőséget észrevéve dönt úgy, hogy bűncselekményt fog elkövetni. Beugrik a kerítésen, és elviszi a kertben talált értékeket, ruhaszárító kötélre kiteregetett ruhát vagy a falnak támasztott kerékpárt. Ilyen volt az az április 4-én elkövetett lopás, melyet a bejelentést követő 15. percben már rövidre is zártak a zsaruk. A hajdúhadházi L. József (21) a késő délutáni órákban a nyitva hagyott kiskapun beljebb kerülve egy biciklit vitt magával. A sértett csak másnap délután fordult a rendőrséghez, Kozák Attila és Némeczki Zoltán főtörzsőrmesterek, körzeti megbízottak ekkor kezdhették meg a munkát. Először azt a férfit találták meg, aki megvásárolta a kétkerekűt, percekkel később a tolvajhoz is eljutottak. A vevő nem tudta, hogy lopott áruért fizetett, L. József azt mondta neki, hogy a sajátját kínálja eladásra. Jogos tulajdonosa visszakapta a kerékpárt, L. József ellen pedig lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A férfi beismerte tettét, szabadlábon védekezhet.

Szeptembertől április végéig falopás miatt kell többször eljárniuk a hajdúhadházi zsaruknak. A bűncselekmények megelőzése érdekében a helyi erdészettel és erdőbirtokossági társulattal közös szolgálatot látnak el. Összefogásuk eredményességét mutatja a jogtalanul elvitt fa mennyiségének folyamatos csökkenése, és az is, hogy nincsen olyan falopási ügyük, amelyet ne derítettek volna fel. Legutóbb március végén tűntek el akácfák a helyi erdészetből. Az elkövetők legallyazták a fákat, és csak a legjobban hasznosítható törzseket vitték magukkal. A gyanúsítottak kézre kerültek már, Fekete Imre főtörzszászlós, bűnügyi technikus már csak néhány felvételt készíteni tért vissza a helyszínre április 5-én.

– A lakásbetörések számában is jelentős a csökkenés: 2013-ban 102, tavaly pedig 35 ilyen bűncselekmény történt, ráadásul a nyomozások közel 90 százaléka eredményesen zárult – folytatta az alezredes. – A vagyon elleni erőszakos bűncselekmények közül a kifosztás volt az, amelynek száma egy időben emelkedésnek indult, főleg a vonatokon történtek ilyen bűncselekmények. Ezek visszaszorítására a „vonatkísérés” módszerét dolgoztuk ki.

A hétvégi hajnalokon Debrecenből érkező vonatoknak mindig vannak rendőr utasai is, így elmegy a kedve annak, aki a bulizásban megfáradt alvók zsebéből szeretné az értékeket elvenni.”

A vagyon elleni bűncselekmények mellett a garázdaság és a testi sértés, amelyek miatt gyakrabban kell intézkednünk. Ezek száma is csökkenő tendenciát mutat azonban: garázdaságból 71, testi sértésből 61 százalékkal regisztráltunk kevesebbet tavaly, mint hét évvel korábban. Ahol csak lehetőséget ad rá a jogszabály, törekszünk az ügyek bíróság elé állítással történő befejezésére, így van lehetőség arra, hogy a legrövidebb időn belül ítélet születhessen egy-egy ügyben. Rendszeresen szervezünk bűnügyi portyákat is, ilyenkor azok nyomába indulunk, akik ellen körözés van érvényben. Megyénkben egyedülálló mértékű az általunk teljesített elővezetések száma. Tavaly az 1735 elrendelt alkalomból 1174-szer jártunk eredménnyel. Mind a 12 településnek van saját polgárőrsége, rájuk mindig számíthatunk. A helyi és a kisebbségi önkormányzatokkal is nagyon jó a kapcsolatunk. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a megye legnagyobb gasztronómiai fesztiválján, a mintegy 12 ezer vendéget vonzó Hadházi Káposztás Napokon immáron három éve nem történt semmilyen jogsértő cselekmény.

Nemcsak a jogsértések száma csökken, hanem a kapitányság villanyszámlája is. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sikeres pályázatának köszönhetően tavaly óta napelemek járulnak hozzá az áramellátáshoz.

A közel 650 km² területet négy főút szeli át, leggyakrabban itt történnek balesetek. A 4-es főút Hajdúhadházat elkerülő szakaszán, a 354-es út Bocskaikertet elkerülő részén, a 471-es főút Tamásipusztán, Aradványpusztán és Nyíradonyon átvezető szakaszán, valamint a 48-as főút vámospércsi és nyírábrányi szakaszán rendszeresek a közúti ellen­őrzések. Az utóbbi két út migrációs útvonalnak is minősül, így a zsaruk a közlekedésiek mellett ezzel kapcsolatos ellenőrzéseket is rendszeresen végeznek.

Hogy a szabályokkal mindenki tisztában legyen, az óvodákban és iskolákban rendszeresen tartunk előadásokat, sőt nyáron egyhetes közlekedési táborba is visszük a legjobb tanulókat a Zempléni-hegységbe”

– mondta az alezredes. – Ennek szervezése zajlik most. A táborban Hirku Richárd zászlós, balesetmegelőzési és Kondor István őrnagy, bűnmegelőzési előadók fognak hasznos ismereteket tanítani a nebulóknak, amellett, hogy a jó szórakozás is garantált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!