A családi gondozás fontosságáról Debrecenben

Akt.:
A családi gondozás fontosságáról Debrecenben
© Fotó: Matey István
Debrecen – Gyermekvédelmi konferenciát tartott a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió szerdán a székházukban.

Az első alkalommal megrendezett szakmai nap egyik központi témája a gyermekvédelmi szakellátás volt. A több megyéből érkezett résztvevők többek között abba is betekintést nyerhettek, hogy milyen nehézségei vannak az állami gondoskodásban élő gyermekek vér szerinti családjukhoz történő visszakerülésének.

Erdei Sándor, a megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője a helyi nevelőszülői hálózatok múltjáról és rendszerszintű együttműködéséről tartott előadásából kiderült, már az 1900-as évek elejétől aktívan működött a nevelőszülői ellátás, melyet a második világégés utáni háborús árvák magas száma miatt kellett intézményesíteni. Ennek következtében az 1960-80-as években a segítségre szoruló gyerekek mindössze öt százaléka maradt a nevelőszülőknél. Erdei elmondta, a 80-as évek végétől ismét előtérbe került az az elgondolás, hogy családi gondozásba kerüljenek a rászorulók, ennek hatására mára a megyében az 1820 ellátottból 1180, azaz a gyermekek 65 százaléka nevelőszülőknél cseperedik.

Hisznek Istenben

Dr. Sárik Eszter, az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa egy kutatásában a vallás szerepét vizsgálta a tinédzser bűnelkövetők körében. A felmérés az előzetes feltételezéseket megcáfolva – miszerint közöttük kevesebb a vallásos – az derült ki, hogy arányukban nincs jelentős különbség a vallásosok és az ateisták között. Sőt, a bűnbe esők nagyobb arányban állították, hogy hisznek Istenben, amelyre minden bizonnyal a szegénységben élő kisebbségek erősebb vallásos kötődése is komoly befolyással bír – ismertette Sárik Eszter.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Mindenki kapott jutalmat

A konferencia zárásaként a „Mi szeretnék lenni, ha…” című rajzpályázaton induló állami gondozott gyerekek vehették át a jutalmakat. A díjakat a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Alapítvány elsősorban saját forrásból biztosította, de a támogatóknak köszönhetően mindenkinek jutott ajándék. A díjakat Nagy Zoltán, a Loki játékosa, Kozák Luca, U23-as 60 méteres gátfutás országos csúcstartója, a Debreceni sportcentrum-sportiskola versenyzője, Kósa Tamás, a DEAC Kamilla Gyógyfürdő NB I/B-s férfi kosárlabdacsapat játékosa és Bacsó Benjamin, az Alapítvány elnöke adta át.

HBN–MSZ