A cívisvárosban maradt a hexasakk vándorkupa

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – Az őszi szünetben került megrendezésre a hexasakk Hajdú Kupa, mely az Országos Bajnokság után a legrégebbi hexasakk versenysorozat Magyarországon.

A nemzetközi érdeklődésre is számot tartó vándorkupa több mint negyed százados története alatt járt már Lengyelországban, Fehéroroszországban és Szerbiában is.

Idén is a kupa rangjának megfelelő erős hazai mezőny mérettette meg magát hétfordulós körmérkőzéses tornán. A kupa öt korábbi védője is jelen volt, köztük a debreceni színeket ketten képviselve.

Az első két fordulóban a debreceniek, Molnár Zsolt és Sütő Péter is küzdelmes partiban döntetlent játszott az első kiemelt bátaszéki Rudolf Lászlóval, míg másik partijukat megnyerték így a mezőny élére álltak. A harmadik fordulóban a szálkai Vámosi Albert nemzetközi mester legyőzte Rudolfot, akinek így elszálltak a győzelmi esélyei, miközben a kalocsai Csupor Péter Ihcf mester kiegyensúlyozott játékkal gyűjtötte az egész pontokat és a negyedik fordulóra utolérte a vezető debreceni duót.

A hajrában Sütő látványos partiban legyőzte kalocsai riválisát, mely játszmával a legszebb kombinációért kiírt különdíjat is elnyerte. A kalocsai versenyző azonban nem adta fel és a másik debreceni, Molnár ellen vágott vissza, így a záró forduló előtt holtversenyben állt az élen Csupor és Sütő a Molnár, Rudolf páros előtt.

Az utolsó fordulóban a Rudolf-Csupor rangadót a bátaszéki nagymester nyerte, míg Sütő nem hibázott és egyedüli veretlenként végzett a mezőny élén. A hazaiak versenyzője immár ötödik alkalommal vihette haza a vándorkupát. A második helyen kialakult holtverseny a bátaszékiek legjobbjának kedvezett, így a másik cívisvárosi versenyző a harmadik helyet szerezte meg teljesebbé téve a hazai sikert.

A Hexasakk Hajdú Kupa végeredménye:

1. Sütő Péter 5,0 pont Nk.m. DHTE, Debrecen
2. Rudolf László 4,0 pont Nk.nm. Bátaszéki SK, Bátaszék
3. Molnár Zsolt 4,0 pont Ihcf-m. DHTE, Debrecen
4. Csupor Péter 4,0 pont Ihcf-m. Logikusakk, Kalocsa
5. Vámosi Albert 3,0 pont Ihcf-m. Szálka