A cívisváros környékének is jót tesz az autógyár

Akt.:
Kósa Lajos és Tiba István a szerdai sajtótájékoztatón
Kósa Lajos és Tiba István a szerdai sajtótájékoztatón - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Debreceni gazdasági övezeti tanács létrehozását javasolja a BMW idetelepülése kapcsán Kósa Lajos.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője Balmazújvároson egy szerdán tartott sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy a BMW 1 milliárd eurós debreceni beruházása a tovagyűrűző hatásnak köszönhetően a környék gazdaságának is nagyon jót fog tenni. Nemcsak beszállítókra lesz szüksége a német cégnek, hanem például minden bizonnyal megélénkülnek majd a logisztikai, a pénzügyi szolgáltatások, az itt dolgozó sok ezer embert pedig ki kell majd szolgálni. A keletkező jövedelmet ők nagyrészt nyilván majd itt akarják elkölteni – emelte ki a politikus.

Kósa Lajos úgy vélte, hogy az Audi Győrbe és a Mercedes Kecskemétre települése kapcsán szerzett tapasztalatok alapján a mi térségünk vezetőinek is rengeteg feladatuk lesz. A képviselő szerint ezek összehangolására létre kellene hozni a debreceni gazdasági övezet tanácsát, melyet a debreceni polgármester irányítana.

Nagy Tamást ajánlják

Kósa Lajos szerint a testületbe olyan politikusokat, vezetőket kellene meghívni akik a fejlesztésekről távlatokban tudnak gondolkodni. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a jövő vasárnapi balmazújvárosi polgármester-választáson induló független, de a Fidesz által támogatott Nagy Tamás ilyen jelölt, alkalmas lenne erre.

– Balmazújváros akkor jár jól, ha Nagy Tamást választja meg polgármesternek, mert a BMW beruházása ugyan debreceni területen lesz, de az ahhoz legközelebbi, 10 kilométerre található kisváros Balmazújváros – fogalmazott Kósa Lajos.

kl2Fotó: Molnár Péter

A kormánypárti politikus úgy vélte, a debreceni gazdasági övezet tanácsában olyan témákat kellene megvitatni, mint például azt: hogyan fognak bejárni az autógyárba a dolgozók, a beszállítók. Szorgalmazni kellene a Debrecent és Balmazújvárost összekötő út felújítását, és össze lehetne hangolni az oktatási, az egészségügyi rendszerek fejlesztését, a lakások építését – mondta Kósa Lajos.

Felvirágzás jöhet

– A BMW ideérkezésével megadatik a lehetősége annak, hogy Balmazújváros Debrecennel együttműködve jelentős fejlődési pályán induljon el – jelentette ki dr. Tiba István országgyűlési képviselő. Kiemelte, a településen már most is sok olyan, fémmel foglalkozó cég működik amelyek beszállítói lehetnek a nagy autógyárnak. Emellett dolgoznak egy ipari park kialakításán is. Annak a reményének adott hangot, hogy a szomszédban megvalósuló nagyberuházásnak köszönhetően a városból elköltözött fiatalok visszatérnek, illetve mások is érkeznek majd oda lakni.

A nagy lehetőség

Nagy Tamás polgármester jelölt is úgy fogalmazott, hogy a BMW nagy lehetőség Balmazújváros számára, hiszen kezdetben ezer, később pedig ötezer munkahelyet biztosít. Ezért hosszú távon négysávos úttal kellene összekötni a várost Debrecennel. A beszállítók fogadása érdekében pedig fejleszteni kell a helyi ipari parkot – mondta Nagy Tamás.

OCs


Dolgozó a BMW dingolfingi üzemében
Budapest - Jelentős verseny volt az országok és a városok között a BMW-beruházásért, Debrecennek és a régiónak kiemelkedő lehetőséget teremt az egymilliárd eurót meghaladó modern autógyári fejlesztés megvalósulása - mondta Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke szerdán a Kossuth ...

A BMW-gyár leendő helye, egy fotó a BMW Group Instagram-oldaláról, valamint Szijjártó Péter (balról) és Papp László a bejelentéskor
Budapest, Debrecen - A város rendkívül gyorsan gyarapodó, fejlődő, nagyon erős gazdaságú, jó perspektívát kínáló hely lesz. Ezt Papp László polgármester mondta a Naplónak arra a kérdésére válaszolva, hogy a BMW-autógyár munkahelyteremtése, a technológia idetelepítése milyen hatással lesz a város éle...

Budapest - Gyárat épít a BMW német autógyártó vállalat Debrecenben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. A tárcavezető elmondta: a város melletti 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal, egy gyártósoron állítanak elő ha...