A búcsúzó államfő mérlege – Népszava

Sólyom László hétfőn dönt arról, hogy aláírja-e az alkotmánybírák választásáról szóló törvény módosítását. Ha a köztársasági elnök az Alkotmánybíróságra küldi a javaslatot, vagy vissza a Tisztelt Háznak, akkor még “keresztbetehet a Fidesznek” – írja a Népszava.

 Utóbbiban sokan reménykednek, hiszen politikusok és civil szervezetek szerint is komolyan aggályos az új szabályozás terve. A lap az augusztus 4-én búcsúzó államfő öt évét elemezve megjegyzi: az összes eddigi köztársasági elnöknél népszerűtlenebb volt megosztó döntéseivel: a Szonda Ipsos mérései szerint 2009-ben népszerűségi indexe 50 pont alá süllyedt (ám még ezzel is ő volt a legnépszerűbb politikus).

A lap emlékeztet rá, hogy ezen a héten pénteken dönt a Fidesz elnöksége arról, kit jelöl köztársasági elnöknek. A legtöbben biztosra veszik, hogy Sólyom Lászlót nem jelölik újra, utódja a legnagyobb valószínűség szerint Schmitt Pál lehet. A lehetséges jelöltek között emlegetik még Vizi E. Szilvesztert, Pálin kás Józsefet, sőt mostanában Áder Jánost is.

– Független HÍrügynökség –