A bőség szarujából válogathattunk a Múzeumok Éjszakáján

Akt.:
A bőség szarujából válogathattunk a Múzeumok Éjszakáján
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Mindenki találhatott kedvére valót Debrecenben, ahol egy belépővel lehetett menni a Modembe, a Déri- és Medgyessy Múzeumba, de Déri téren is folyamatosan akadt fülelnivaló.

Bár a programok már délután négy órakor elkezdődtek, a kánikulai hőség miatt csak este nyolc óra után tódult a nép a szombati Múzeumok Éjszakája programsorozatra. Akkortól viszont beindult a nagyüzem, és ezrek váltották egymást a különböző helyszíneken. A szervezők nem könnyítették meg a dolgukat, hiszen egy évre elegendő látványosságot kínáltak, így nem egyszer komoly dilemmát okozott a párhuzamosan futó programok közötti választás.

Alkotás-párok

A Modemben és a Déri Múzeumban egymást váltották a rendhagyó tárlatvezetések, melyeket mindenhol élénk érdeklődés kísért. A GÉM / GAMEkapocs című tárlaton az ismert költő-publicista, Karafiáth Orsolya és Legát Tibor újságíró osztotta meg elsőként gondolatait az általuk kiválasztott művekről. Az extravaganciájáról is ismert költőnő nem hazudtolta magát, bevezetésként valóságos kiselőadást tartott a gémkapocs történetéről, illetve az emberiség életében betöltött szerepéről. Ezután az Antal-Lusztig gyűjteményből elsőként Pauer Gyula Szék című alkotását kiválasztva beszélt a pszeudó (ál) művészetről, a kiállítás koncepciójának megfelelően hozzákapcsolt másik műről, Ádám Zsófiáéról pedig Legát Tibor. A továbbiakban Maurer Dóra és Vajda Lajos művét, illetve annak az arra adott reflexiót elemezte, a költőnő pedig Kassák Lajos, illetve Vahorn András és Nagy Krisztina (Tyereskova) műveiről beszélt. Vahorn képéhez még verset is írt, amit felolvasott.Japán- és fegyverbemutató

A Dériben a Szamuráj udvarházban Rentka József tartott rendhagyó órát Japán kultúrájáról és történelméről, amit egy nívódíjas pályázaton érdemelt ki. Beljebb a fegyvertörténeti teremben pedig Kovács Dénes József muzeológus mutatta be az intézmény országosan is egyik legnagyobb gyűjteményét. Déri Frigyes egykor csaknem 300 fegyvert gyűjtött össze, s mint a kiállításon is látható, a lehető legtöbb országból igyekezett beszerezni az ott használt gyilkos szerszámokat. A tárlókban mintegy 150 hadieszköz látható, köztük perzsa, hindu, török, albán és még lehetne sorolni mennyiféle nemzeté.

Időrendi sorrendben a Modemben ekkor már Veiszer Alinda beszélt az Antal-Lusztig gyűjtemény hozzá közelebb álló darabjairól. A jól ismert televíziós személyiség a tőle megszokott felkészültséggel mutatta be a művészeket, személyes vonatkozású élményeit is megosztva róluk (korábban Karafiáth Orsolya is megtette). Neki is látókörébe került többek között Nagy Krisztina és Pauer Gyula, mellettük a Saul fia főszereplője, Röhrig Géza és Ámos Imre.Tűz itt, tűz ott

Eközben a Déri téren a Crocodile Rock és Wesser Patrik, valamint az Éva presszó után már a Balkán Fanatic készült fellépésre, és a Balthazár Dezső téren gyülekeztek az emberek a máglya gyújtásra. Benn a Modemben Szombathy Bálint várta, hogy kezdődjön a Portugália – Horvátország mérkőzés, amelynek passzait megörökítve készítette művét, melyet a többivel együtt még éjfél előtt elárvereztek. Addig viszont meggyulladt a Szentiván éjjelét idéző tűz, melynek leégését csak kevesen várták meg, mert néhány tíz méterrel arrább a Lángoló Csigák tűzzsonglőr csapata nagyobb látványosságot ígért. Közben már Balkán Fanatic is a húrok közé csapot, ami jól mutatja, ezen az estén és éjszakán nem kis dilemmát okozott a választás a programdömpingben.

HBN-ÉP ​