A börtönig ügyeskedték magukat

Debrecen – Fiktív számlázással tüntetett el százmilliókat a gabonakereskedéssel foglalkozó elsőrendű vádlott.

Jogerősen 3 év 8 hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla hétfőn annak a gabonakereskedelemmel foglalkozó debreceni cégnek a vezetőjét, aki a bíróság szerint fiktív számlák révén összesen 413 millió forinttal csökkentette adókötelezettségét. S. S. ellen 148 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a tábla költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt (a férfi legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra).

S. S. a tényállás szerint 2010-ben és a rákövetkező évben Romániából és Szlovákiából származó mezőgazdasági termékeket értékesített különböző magyarországi nagyvállalatoknak. A férfi úgy játszott össze három másik vádlottal, hogy a fuvarokmányokra más adatokat vezettek fel a felrakodási helyen, mást írtak a belföldi szállítólevélbe, és megint mást adtak le a lerakodáskor. Mindez azt a célt szolgálta, hogy a gabonakereskedő csökkentse a kft.-je által fizetendő áfát és társasági adót.

A másodrendű vádlottat (B. Z. J.) 1 év – 2 év próbaidőre felfüggesztett – börtönnel, a harmadrendűt (S. L.) 2 év 4 hónap börtönnel, negyedik társukat (Sz. T.) 1 év 6 hónap börtönnel büntette büntette a táblabíróság.

HBN