A bolgár parlament ratifikálta a Nabucco-szerződést

A Nabucco a Kaszpi-tenger vidékéről szállítana gázt Európába. A vezeték célja, hogy megszüntesse az orosz gáztól való függést.

A bolgár parlament egyhangú döntéssel ratifikálta a Nabucco megépítéséről szóló, öt ország által aláírt kormányközi támogató szerződést. A képviselők azzal indokolták lépésüket, hogy ezzel csökkeni fog majdnem teljes függésük az orosz gáztól.

A Nabucco gázvezeték felépítéséről, magyar kezdeményezésre, 2009 júliusában írt alá szerződést Ausztria, Bulgária, Magyarország, Románia és Törökország. A szerződést a török és a román parlament még nem ratifikálta.

A Nabucco a Kaszpi-tenger vidékéről, Azerbajdzsánból, Türkmenisztánból és Észak-Irakból szállítana gázt Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át Ausztriáig, megkerülve Oroszországot. A háromezer kilométer hosszú vezeték beruházási értéke körülbelül nyolcmilliárd euró, a kivitelezést a résztvevő országok olajtársaságaiból, valamint egy német energetikai cégből álló konzorcium végezné.

A konzorcium szóvivője a héten, az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy 2010 kulcsfontosságú év lesz a vezeték szempontjából, és az a céljuk, hogy az év végére készen legyenek a befektetőkkel kötött szerződések. A terv szerint a vezetéken 2014-től indulhatna meg a gázszállítás.