A BKV felmondta az Alstommal kötött szerződéseket

A BKV azonnali hatállyal felmondta a szerződéseit a négyes és a kettes metró új szerelvényeinek leszállítására szerződött Alstom vállalattal, mivel a cég szerelvényei jogerősen nem kapták meg a forgalomba helyezéshez szükséges típusengedélyt a közlekedési hatóságtól – derül ki a BKV szerdai közleményéből.

A közlekedési vállalat vezérigazgatója haladéktalanul lehívta a szerződések alapján kifizetett 50 százalékos előlegek (mintegy 108 millió euró) visszafizetésére, valamint a jóteljesítésre vonatkozó (10 százalék) bankgaranciákat. Kocsis István ezen kívül bejelentette a BKV kötbér- és kárigényét is az Alstom felé.

A közlemény szerint a BKV minden tőle telhetőt megtesz egy beszerzési eljárás mielőbbi kiírására, új metrószerelvények biztosítása érdekében.

A döntés hatására az M4-es metró esetében további 3-5 év csúszás várható

Ugyanakkor a döntés hatására az M4-es metró esetében további 3-5 év csúszás várható és gondoskodni kell arról, hogy az új jármű a megtervezett infrastruktúrával, biztonsági rendszerekkel kompatibilis legyen. Ez ráadásul érintheti több kapcsolódó szerződés szükségszerű felülvizsgálatát is. A BKV mindent megtesz annak érdekében, hogy az új jármű beszerzési eljárása – azon túl, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen – mindenben maximálisan megfeleljen az európai unió versenyjogi elvárásainak, ezáltal ne vesszen el további támogatási forrás – szögezi le a közlemény.

Az M2-es metró vonalán pedig a jelenleg üzemelő metró motorkocsikon azonnal megkezdik a szükséges javítások elvégzését, melyek becsült költsége 3 milliárd forint, illetve itt is felülvizsgálják a járműbeszerzéshez szükséges egyéb szerződések felülvizsgálatát.

– Független Hírügynökség –