A biztosítóknak nem tetszik a bankadó

A biztosítók nem okozói a pénzügyi válságnak, világszerte egyetlen kivétellel nem kaptak állami segítséget, ráadásul az elmúlt 10 év átlagában számszerűen sem igaz, hogy a magyar biztosítók nyeresége túl nagy lett volna – mondta szerdán Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke azzal kapcsolatban, hogy elkezdődött a kormánnyal a konzultáció az úgynevezett bankadóról.

A Mabisz szerint a biztosítói szektor 20 miliiárd forintnál többet nem bír el károsodás nélkül. Azt is leszögezik, hogy ha kivetik a 200 milliárdot, akkor az ne csak a bankokra, biztosítókra és lízingcégekre terjedjen ki, hanem az összes pénzügyi szolgáltatóra. A Mabisz különösen szerencsétlennek tartja a különadót, mert éppen most készülnek kifizetni várhatóan 30 milliárd forintnyi rekordösszegű kártérítést a viharok és árvizek miatt.

Elkezdődött a konzultáció a kormánnyal, de a döntés a kabinet dolga – mondta szerdán Kisbenedek Péter. A Mabisz elnöke szerint “elég kemény” tárgyalások zajlanak, és bíznak a kormány bölcs belátásában. Ismerik és értik a gazdasági helyzetet, azt, hogy a kormány mindenképpen tartani akarja az államháztartás 3,8 százalékos hiányát, a biztosítók nem is zárkóznak el azelől, hogy kivegyék részüket a javulásból. Szerintük azonban aránytalanul sújtaná a szektort a kivetendő pótadó, azt azonban nem árulta el a Mabisz elnöke, hogy mekkora összeg jutna az ágazatra. Annyit azért elmondott, hogy a szektor 20 milliárdnál többet nem bír el károsodás nélkül.

A kormány 200 milliárd forint különadót akar kivetni a bankokra, biztosítókra és lízingcégekre. Kisbenedek Péter szerint a biztosítók nem okozói a globális pénzügyi válságnak, és egy kivétellel egyetlen biztosítót sem kellett kormányoknak pénzügyileg kisegíteni. Az elmúlt 10 év átlagában a biztosítók nyereségessége az elfogadható szinten mozgott, számszerűen sen igaz, hogy túl nagy profitjuk lett volna – mondta a Mbisz-elnök. Ráadásul olvadó jéghegy az ágazat teljesítménye: az életbiztosítások adókedvezményét eltörölték, ami negatív hatással van az állományra, miként csökkennek a lakásbiztosítások és a vállalati vagyonfedezeti biztosítások – sorolta Kisbenedek Péter. A díjbevételek nominálisan is csökkennek 2007 óta – tette hozzá.

A nagy biztosítók nem fognak kivonulni Magyarországról

A biztosítók ágazati adózás előtti nyeresége tavaly 79 milliárd forint volt, aminek 40 százalékát egy cég érte el egyedi piaci hatás eredményeként, 5 másik biztosítóé a profit fele, a maradék 10 százalék a többi 25 közt oszlik meg, néhány társaság veszteséges is volt – sorolta Kisbenedek Péter.

Különösen szerencsétlennek tartja a Mabisz, hogy éppen akkor akar a kormány ilyen adót kivetni, amikor rekordösszegű, várhatóan 30 milliárdot is elérő kárkifizetés vár a biztosítókra az elmúlt hetek viharai és árvizei után. Ez a pénz egyébként beáramlik a gazdaságba, élénkítve azt – mondta Kisbenedek Péter.

A nagy biztosítók biztosan nem fognak kivonulni Magyarországról a különadó miatt – szögezte le a Mabisz-elnök. Azt azonban fontosnak tartja a szövetség, hogy lesz ilyen teher, azt az összes pénzügyi szolgáltatóra vessék ki.

– Független Hírügynökség –