“A biciklisek tartsák szem előtt, hogy a járdán ők csak vendégek”

“A biciklisek tartsák szem előtt, hogy a járdán ők csak vendégek”
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A kerékpárosok láthatósága nemcsak előírás, hanem a közlekedők biztonságát is szolgálja.

– Csak a 100 százalékos kivilágítás fogadható el a közlekedésben, nincsen kompromisszum. A biciklisek láthatóságuk érdekében használjanak macskaszemet, küllőprizmát, elöl és hátul pedig már szürkülettől villogót vagy lámpát – hívta fel a figyelmet Szanyi Gergely, a Magyar Kerékpárosklub területi vezetője. A szervezet önkéntesei szerda este több mint húsz helyszínen mérték a kivilágított biciklisek arányát Debrecenben és környékén a 10. Országos Lámpaszámlálás során. A Füredi úton rend­őrök is jelen voltak, de nem büntettek, hanem láthatósági mellényt, lámpát és fényvisszaverőket osztottak szét a biciklisek között. A megszámolt 584 kerékpáros mintegy 72 százaléka volt szabályosan kivilágítva.

Hidegben, sötétben

Ősszel és télen fokozott figyelmet kell szánni a láthatóságra. Érdemes az öltözködésben meleg, réteges és élénkebb színű – piros vagy sárga – ruhadarabokat választani. A kerékpárokat is fel kell készíteni, le kell ellenőrizni a fékeket és a láncot. A síkos útfelületen való közlekedést segíthetik a mélyen bordázott gumik, amiket érdemes kissé puhábbra engedni, hogy nagyobb legyen a súrlódás, ezáltal pedig biztonságosabb a haladás.

Figyelni egymásra

Debrecenben sok a kerékpár­út, melyeket azonban a legtöbb esetben gyalogosokkal összevont járdán alakítottak ki. Fokozott figyelemmel és a csengő használatával elkerülhetők a balesetek.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

– A kerékpáros már tizenöt-húsz méterről csengessen, ha bizonytalan a gyalogos közlekedésében, de semmiképp se hirtelen, megijesztve jelezze elhaladási szándékát – hívta fel a figyelmet Szanyi Gergely. Hozzátette: a másik balesetveszélyes helyszínt a kerékpárutak kereszteződései jelentik. A bicikliseknek a jobbra lekanyarodó autóval szemben a zebra melletti sárgával kijelölt áthajtón elsőbbségük van, de mindig érdemes óvatosan, körültekintően és inkább lassabban haladni. Javul a közlekedési morál Debrecenben, a gépjárművezetők jobban figyelnek, ami annak köszönhető, hogy többségük kétkerekűt is hajt.

Ha elfogy a bicikliút

Problémát jelent a debreceni infrastruktúrában, hogy a kerékpáros utak nem biztosítanak folyamatos haladási lehetőséget, több helyen megszakadnak. Ilyenkor gyakori gond, hogy a kerékpáros rutinból a járdán folytatja az útját, azonban ez szabálytalan. Szanyi Gergely úgy gondolja, ha a biciklis nem mer az utcán menni, akkor a járdán a sebességét mindenképpen igazítsa a gyalogosokhoz, persze ettől még nem lesz jogszerű.

– Cikázni, gyorsan menni, agresszíven lecsengetni az embereket pedig semmiképp se ajánlom, a kerékpárosok tartsák szem előtt, hogy a járdán ők csak vendégek – mondta.

Meg lehet tanulni

A Magyar Kerékpárosklub folyamatosan törekszik a biciklisek közlekedésének javítására. Honlapjukról ingyenesen letölthető a Kerékpáros Kisokos információs kiadvány, melyben közérthetően és ábrákkal illusztrálva lehet megismerni a KRESZ szabályokat, továbbá gyakorlati tanácsokkal is szolgál. A tudás elmélyítésre a Bebiciklizési gyakorlat ad lehetőséget.

– Ilyenkor nyolc-tíz emberrel olyan érdekes és veszélyes útvonalakon kerekezünk, ahol a szabályos megoldásokat ismertetjük velük menet közben – mondta a területi vezető. A klub kiemelt figyelmet szán a kerékpárlopások visszaszorítására is, erős U vagy lánclakatot ajánlanak, valamint felhívják a figyelmet a bicikli helyes lelakatolási módjára is.

HBN–VK


Lámpákat és mellényeket kaptak ajándékba a Füredi úti bringások
Debrecen – A debreceni rendőrök lámpaszetteket és láthatósági eszközöket ajándékoztak a kerékpárosoknak.