A betiltott bébiételben a megengedett veszélyes hatóanyag több mint kétszeresét találták

Hivatalosan senki, így a szlovák gyártó sem kereste meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MgSzH), hogy tiltakozzon a hatóság múlt heti döntése ellen, amely megtiltotta az OVKO márkájú bébiétel forgalmazását.

Így reagált a Független Hírügynökségnek Tóthné Lippai Edit kedden azokra a hírekre, hogy a szlovák gyártó szerint alaptalan volt a magyar hatóság döntése. Az MgSZH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője közölte: a megengedett 1 ezrelék helyett 2,7 ezrelék növényvédőszer-hatóanyagot találtak a laboratóriumi vizsgálatok az érintett almás bébiételben. Hozzátette: bár a szlovák gyártó egy osztrák laboratóriumi vizsgálatra hivatkozva azt állítja, ez az arány csak fél ezrelék, nem lehet tudni milyen mintát mérettek be Ausztriában.

Tóthné Lippai Edit elmondta azt is: az érintett bébiétel Novofruct nevű szlovák gyártója a médián keresztül üzenget, hogy akár hivatalosan is tiltakozni fog az MgSZH döntése ellen, de egyelőre senki nem kereste meg a hatóságot. Ha mégis beérkezne a hivatalos megkeresés, az MgSZH áll az eljárás elé. Előtte azonban szeretnék látni, hogy pontosan milyen bébiételt vizsgáltatott be Ausztriában a gyártó – tette hozzá.

A magyar szakember azt is elmondta: várhatóan még ezen a héten kiderül, hogy a Tesco polcairól leszedett körülbelül 50 ezer bébiétel közül mennyi az, amelyik nem veszélyes az egészségre, tehát mennyit lehet visszatenni. Tóthné hozzátette: ennek megállapítását az nehezíti, hogy nincs a terméken gyártási szám, így csak a szavatossági idő alapján tudják megállapítani egy-egy sorozatról, hogy mentes-e a növényvédőszer-hatóanyagtól vagy sem.

Az bébiételben lévő növényvédőszer-hatóanyag, a kaptán a legfrissebb kutatások szerint rákkeltő, és ezt fel is tüntetik a növényvédő szer csomagolásán. Az anyag rövid távon kevésbé okoz tüneteket, hosszú távú hatása azonban kiszámíthatatlan.

– Független Hírügynökség –



További hírek a Magyarország kategóriából