A betegek elhivatott ápolói ők

A megyei kórházak 25 szakdolgozója vett át kitüntetést a magyar ápolók napja alkalmából
A megyei kórházak 25 szakdolgozója vett át kitüntetést a magyar ápolók napja alkalmából - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Kossuth Zsuzsanna, az ország első főápolójának születésnapja, február 19-e a magyar ápolók ünnepe. A megyei kórházak ünnepségén 25 szakdolgozó vett át kitüntetést. Dr. Bajnayné Kiss Katalin ápolásiigazgató-helyettes a világ legszebb hivatásáról beszélt, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott minden ápolónak, akik a betegeket ápolják, gondozzák.

Fodrásznak készült, de úgy hozta az élet, hogy az egészségügyi szakiskolában kezdte meg középiskolai tanulmányait Bakosi Enikő Anna, s így több mint három évtized távlatából ettől jobb nem is történhetett volna vele. – Soha nem bántam meg, a legjobb szakmai felkészültséggel érkeztünk a kórházba, s amikor osztályt kellett választanunk, az urológiára kerültünk, amit akkor Mohácsi László professzor vezetett – emlékezett vissza Enikő a 34 évvel ezelőtti indulásra, és a mai napig büszke arra, hogy a professzor „tanítványai” voltak.

– Biztatott, hogy sokkal többre vagyok hivatott, és a műtősnői pálya felé terel­getett, de előbb anesztezioló­giai asszisztensként dolgoztam, majd öt év múlva visszatértem az urológiára, műtősnő lettem, és biztos, hogy ezt az osztályt soha el nem hagyom – mesélte az urológia csoportvezető műtősnője, aki egyike azoknak, akik a magyar ápolók napja alkalmából elismerést és jutalmat vehetett át.

– Felelősség mindenhol van az egészségügyben, de a legnagyobb odafigyelést az aneszteziológiai és műtős szakterület igényli. A munka szeretete tartja a pályán az egészségügyi dolgozót, és ha most kezdeném, akkor is ezt választanám – jelentette ki Bakosi Enikő, aki oktatóként részt vesz a következő nemzedék kinevelésében, hiszen egészségügyi szakoktatóként a műtősnők, műtőssegédi képzésben vesz részt. Mint mondta, ez a kitüntetés nagy megtiszteltetés számára.

Mindenkinek jár a köszönet

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SzSzBMK) minden évben köszönti azokat az ápolókat és szakdolgozókat, akik hosszú éveken, évtizedeken át kiemelkedő, példamutató munkát végeznek.

– Nemcsak a kitüntetetteknek, hanem minden kollégánknak jár a köszönet, akik ápolóként naponta ott vannak a betegek mellett, akik vállalták ezt a nehéz, embert próbáló munkát – mondta az ünnepségen dr. Adorján Gusztáv, miután betegek köszönőleveleiből idézett szívhez szóló sorokat. Az SzSzBMK főigazgatója az elhivatottság, alázat, kitartás, önzetlenség, lelkiismeretesség, türelem, figyelem és szeretet szavakat emelte ki, melyek jellemzik azokat, akik a betegek ápolására, gondozására tették fel az életüket. Az ápolók az egészségügy tartópillérei – fogalmazott a főigazgató, s megjegyezte, a 3218 szakdolgozójukból most 25-en kapnak elismerést, munkájukat kiválóan, példamutatóan végzik.

KM


Az idei kitüntetettek

Bakosi Enikő Anna, Balogh Györgyné, Balulyáné Szalontai Bernadett, Barnucz Jánosné, Bölkényi Mihályné, Diószeghiné Gulyás Julianna, Durst Csaba Jánosné, Fehér Györgyi, Herman Gyuláné, Katona Zsigmond, Koncz Jánosné, Mártonné Nagy Edit, Miklósi Barbara, Molnár Sándorné, Nagyné Kelemen Katalin, Paragh Lászlóné, Pataki Éva, Révész Ágnes, Sipos Sándor, Szászné Belme Zsuzsanna, Szikszai Endre, Takács Éva, Varga Zoltánné, Vitai Lászlóné, Zámbori Judit