A beteg állományt el kell pusztítani

Akt.:
A beteg állományt el kell pusztítani
© Fotó: Pixabay
Hajdú-Bihar – A költésrothadás egyelőre megállíthatatlan, a fiatal állományt támadja meg.

– Úgy képzeljük a betegséget, mint amilyen egykor a pestisjárvány volt; egyik faluból a másikba mentek az emberek, és átvitték a betegséget. Így terjed el a méheknél a nyúlós költésrothadás is. Egyik kaptárból száll a beteg méh a másikba – beszélt a költésrothadásról, a méhek egyik legveszélyesebb betegségéről Király László, az Országos Magyar Méhészet Egyesület (OMME) Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elnöke. Mint ismeretes, Nógrád megyében ütötte fel a fejét ez a méhbetegség, ott kaptárakat kellett megsemmisíteni. Megyénk vezető méhészét arról kérdeztük, hogy Hajdú-Bihar méhállományait veszélyezteti-e a betegség.

Csak égetéssel lehet

– A megyében csupán három-négy területen ismeretes a költésrothadás, és ez nagyon jónak számít, ha országos viszonylatot nézünk. Szerencsére Kelet-Magyarországon ritkán szokott előfordulni. Ezt egy globális betegségnek mondhatjuk, ami a méhek fiasítását pusztítja, a kórokozó egy baktérium. Amennyiben ilyen betegség gyanúja vetődik fel, a hatósági állatorvos ellenőrzi az állatokat, majd ahol megtalálja a betegséget, ott kártalanít, vagyis leöli az állományt, és elégetteti a kaptárt.

A maradványokat a hamvakkal együtt el kell ásni a földbe minimum két méter mélyre, majd mindezek után következik a fertőtlenítés. Ezt követően 3-4 hétig folyamatosan figyelni kell a megmaradt méhállományt, hogy visszajött-e betegség.”

A betegségben elpusztul a fiasítás, és a szaporítás hiányában egy méhgeneráció kihal. Az a baj, hogy a kórt nem lehet megállítani, gyógyszer erre nincs. Csak a kaptár megsemmisítésével lehet elejét venni – fogalmazott Király László.

HBN


Debrecen - „Szerintem nem volt egy jó év. Területi különbségek is vannak, van, ahol fagykár érte az akácot, és elfagyott. Valószínűleg kevés méz lesz, és emelkedő ár.” Az időjárás a mézállományt sem kímélte. A hideg március és a szárazság a virágzáson sem segített. Csiha Imre, a Püspökladány és V...