A bérleti díj csak emelkedik és emelkedik – A lakó szerint sántít az önkormányzat érvelése

15 év alatt mintegy 1600 önkormányzati tulajdonú bérlakással lett kevesebb (felvételünk illusztráció)
15 év alatt mintegy 1600 önkormányzati tulajdonú bérlakással lett kevesebb (felvételünk illusztráció) - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A megyeszékhelyen kétféle lakbér van, hosszú távon csökkentenék a különbséget.

Fél év alatt összesen 14 százalékkal nőtt Petruskáné Szalay Judit lakásának bérleti díja. A Széchenyi utcai lakást a Cívis Ház Zrt.-től bérli. Először tavaly augusztusban emelkedett a díj 9 százalékkal, majd idén januártól újabb 5 százalékkal. A 64 négyzetméteres ingatlanért jelenleg 22 ezer 271 forintot fizet. Érdeklődésünkre azt mondta, ezt egyrészt sokallja, másrészt attól fél, hogy ez egy folyamat kezdete és újabb emelések jönnek.

Arra is panaszkodott, hogy mivel a szóban forgó épület műemlék, hiába szerette volna a lakást megvásárolni, nem engedték neki. Ennek ellenére ő és családja sokat költött rá: új padlólapokat rakattak le, festettek, kicserélték a konyhabútort.

Köteles volna cserélni

Petruskáné Szalay Judit szerint „sántít” az önkormányzat azon érvelése, hogy azért kell emelni a lakbéreket, mert nőnek az albérleti díjak. Szerinte a főbérlő az albérlő lakásában mindent köteles megjavítani, cserélni. Az önkormányzati bérlakásoknál ez csak korlátozottan létezik – állította.

Az észrevételre Erdei Edit, a Cívis Ház Zrt. gazdasági és értékesítési igazgatója reagált, aki arról tájékoztatott, hogy jelenleg kétféle lakbér létezik a megyeszékhelyen. Míg a régi típusú lakásokért átlagosan havonta, négyzetméterenként 320 forintot kérnek, addig az új típusú lakásokért átlagosan 520 forintot kell fizetni. Az önkormányzat hosszú távú terve a két lakbér típus közötti különbözet csökkentése – ismertette az illetékes.

Novemberben emeltek

Amikor a közgyűlés tavaly júniusban a régi típusú lakbéreket öt százalékkal megemelte, arról is rendelkeztek, hogy az ingatlanok műszaki állapota, lakásszáma és az udvar használata alapján további díjemelésre kerüljön sor, ami maximum 9 százalékot tehet ki lakásonként. A cél az volt, hogy a sok lakásos házakban élő és udvart nem használó bérlők kevesebb bérleti díjat fizessenek, mint azok, akik kis lakás számú ingatlanban laknak és udvart is igénybe vesznek – tudtuk meg. A második, 2016. január elsejétől érvényes lakbéremelésről tavaly novemberben döntött a közgyűlés.

Egyre kevesebb a lakás

Az ezredforduló óta évről-évre folyamatosan csökken az önkormányzati tulajdonú lakások száma Debrecenben. 2000-ben még 4 ezer 939, 2010-ben 3 ezer 601, 2015-ben pedig már csak 3 ezer 370 ilyen ingatlant tartottak nyilván. Jelenleg ezen lakások 85 százalékában laknak bérlők.

Engedmény a felújításért

Erdei Edittől azt is megtudtuk, hogy a bérbe adott lakások karbantartása alapvetően a bérlő kötelezettsége, így ezek állapota változó. Vannak rendezett önkormányzati lakások, de akadnak nagyon elhanyagoltak is. A például kilakoltatás, vagy a bérlő elhalálozása miatt megüresedett ingatlanok műszaki állapota általában rossz, „lelakott”. Az üres bérlakások pályáztatása során a leendő bérlőket – engedmény fejében – felújításra kötelezhetik. (Amennyiben ennek eleget tesznek, 12 hónapra 30 százalékos lakbér kedvezményt kapnak.) A lakástörvény értelmében a bérbeadó a lakás és az ahhoz tartozó közös területek általános gépészeti, statikai és építészeti karbantartásáért felelős. Ebbe nem tartozik bele az ajtó, az ablak és a burkolat cseréje, a festés, a mázolás.

HBN–Orosz Csaba