A belvíz egyre nagyobb gond

A belvíz egyre nagyobb gond

A belvízzel borított mezőgazdasági terület a megyében 13 és 14 ezer hektár között van, az átnedvesedett területek aránya pedig további 30 ezer hektár – tudta meg a Napló Kiss Zoltántól, a Hajdú-Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatójától.

A szakember elmondta, hogy az eső már eddig is rontott a helyzeten, ráadásul a következő két-három napra újabb csapadékot jeleznek előre. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor szinte bizonyos, hogy a tavaszi mezőgazdasági munkák március vége előtt nem kezdődhetnek el a földeken.

Mint megtudtuk, jelenleg kilenc szivattyúállomásuk dolgozik, amelyeket a helyi vízgazdálkodási társulatok működtetnek. Az igazi problémát a mintegy háromezer hektárnyi vízzel borított vetés jelentheti, bár nem mindegy, hogy pontosan hol van egy-egy belvízfolt. Ha ugyanis a tábla szélén van, akkor a károsodott vetés kiszántható és a helyére más kultúra ültethető, ha viszont egy nagyobb tábla közepén található a belvízfolt, ott nincs mit tenni. A legsúlyosabb problémát egyébként a megye bihari térségében és a Tisza mentén okozza a belvíz.
A Tikövizig tájékoztatása szerint a Berettyón és a Körösökön levonuló árhullám miatt szerda reggel első fokú készültséget rendeltek el a Berettyó torkolatánál Szeghalom térségében. Az igazgatóság területén nyolc szakaszon van belvízvédelmi készültség. A meteorológusok az elkövetkező napokban további csapadékot jeleznek előre.