Nagyvilág

2018.03.09. 16:49

Időjárás-jelentés - 2018. március 9.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárási képében már napok óta alig figyelhető meg változás. Az Atlanti-óceán és az Északi-tenger fölött egy-egy hatalmas ciklonrendszer örvénylik, amely miatt az északnyugati, nyugati országokban általában erősen felhős az ég. Az alacsonynyomás keleti peremén ugyancsak nedves levegő halad észak felé, így hosszabb időre Magyarországtól keletre sem süt ki a nap. Ezeken a területeken a csapadék főként eső, zápor formájában esik, néhol egy nap alatt 30-40 mm-t meghaladó mennyiségben. Közép- és Dél-Európában, valamint a Kelet-európai-síkság térségében átmenetileg a napsütésnek jut több szerep, csapadékról sem érkezik jelentés. A hőmérséklet délután a kontinens északkeleti felén még bőven fagypont alatt marad, míg másutt jellemzően 5 és 17 fok között alakul a csúcsérték. A legmelegebb Cipruson van, ahol 24, 25 fokig is felmelegszik a levegő. Szombat estig a Kárpát-medencébe ismét nedvesebb levegő érkezik, a közepesen vagy erősen felhős ég mellett inkább csak rövidebb napos időszakok lehetnek.

Várható időjárás szombat estig

Közepesen, majd az éjszakai óráktól egyre inkább erősen felhős idő várható, csak délnyugaton lesz fátyolfelhős az ég. Reggelre az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön helyenként köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződhet. Szombaton a köd feloszlása után inkább csak rövidebb napos időszakok lehetnek, több szűrt napsütésre esetleg a középső tájakon és északnyugaton számíthatunk. Szombat estig az északkeleti tájakon, majd később helyenként már másutt is kialakulhat kisebb eső, zápor. A délnyugati szelet pénteken a keleti megyékben, szombaton pedig főként a Dél-Dunántúlon kísérik erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0 és +6 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 12 és 16, északkeleten 8 és 11 fok között valószínű.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!