„A belvárosban az utcánk foglya vagyok”

„A belvárosban az utcánk foglya vagyok”
Amíg nem épül ki a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer nem aszfaltozzák le a Mák utcát.

– Szégyen, hogy ma – a XXI. században – egy szépen fejlődő megyeszékhely belvárosában, még vannak olyan utcák, amelyeket évek óta képtelen a város leaszfaltozni. Gondolom, minden erre lakó azonnal tudja, hogy a Mák utcáról és környékéről van szó. Mióta megépültek az utcában az első társasházi lakások (6 éve), azóta folyamatosan csak ígérgetik, hogy orvosolják a helyzetet – írta az ott lakók nevében egy felháborodott kismama. Mint fogalmaz: már lassan kezdik megszokni, hogy hiába a telefonálgatás, a panaszok sora, az út sosem lesz leaszfaltozva. Néha egy-egy kóbor útjavító megjelenik, elegyengetik az utat, de 2-3 nap, vagy egy kiadós eső és már senki sem emlékszik rá.

– Az utcánk foglya vagyok – jelenti ki olvasónk –, ugyanis még száraz időben sem tudok, nemhogy ilyen sárban, babakocsival elindulni, hogy bármit is elintézzek. Szó szerint elakadok pár méter után, a gyerek majd kirepül a babakocsiból. Autóval sem egyszerűbb a helyzet.

Ami csütörtökön történt, az viszont már a vicc határát súrolja. Délelőtt megjelent egy autó pár munkással, akik útjavítás címén nekiálltak és fél nap alatt 10 méteres szakaszon „betömködték” az általuk szimpatikusnak ítélt kátyúkat. Igen, csak ami szimpatikus volt nekik, ugyanis valóban csak kb. minden 5.-et sikerül „rendbe tenniük”. Azt is, ami nyerő volt, csak úgy ímmel-ámmal, mert a cipőm orrával is ki tudom belőle rugdosni a bitument. Egyébiránt munka címén jobban érdekelte őket a varjak hógolyóval dobálása, mint a munkájuk, de ez már legyen a munkáltatójuk baja.

Kérdem én: Ezért tényleg fizet valaki? Mennyibe került ez a kontár munka a városnak? Ezt a munkát valaki így rendelte meg? Azt senki nem ellenőrzi le, hogy a kátyúk kijavítása tisztességesen lett-e el végezve? Az a pár munkásember nyugodt szívvel fekszik le aludni, hogy ők tisztességesen elvégezték a munkájukat? Hideg után meleget

Ugyanezeket a kérdéseket feltettük Márczi Imrének, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. műszaki igazgatóhelyettesének, aki azt mondta: köszöni az olvasó jelzését, hiszen ha valóban így történt a kátyúzás, akkor arra a vizsgálat fényt derít és nem marad el a számonkérés sem.

– Azt azonban tudni kell errõl az utcáról és a Bujtos környékéről – folytatta az igazgatóhelyettes –, hogy itt a mai napig nem megoldott a csapadékvíz elvezetés, ez pedig jelentősen hátráltatja a munkát. Most a nedves felületen próbálták a kollégák hideg aszfalttal az ütős kátyúkat megszüntetni, ez azonban nem olyan tartós és drágább, mint a melegkátyúzás. Ez a száraz idő beálltával megtörténik. Az út addig nem kap szilárd fedőburkolatot, amíg a csapadékvíz-elvezetést nem tudják megoldani, mert az lenne az igazi pénzkidobás. – A város ismét pályázott arra, hogy a csatornázás támogatással készülhessen el. Sikeres elbírálás esetén már az idén megkezdődhet a zárt rendszer kiépítése, majd azt követően, ha a szükséges források rendelkezésre állnak, az aszfaltozás is – mondta Márczi Imre.

– Bednárik Mónika –