A belváros miniben: igazi különlegesség kerülhet a Kossuth térre

A leendő makettkompozíción a Déri Múzeum, a Református Kollégium, a Nagytemplom, valamint a Régi Városháza is megjelenik majd kicsiben
A leendő makettkompozíción a Déri Múzeum, a Református Kollégium, a Nagytemplom, valamint a Régi Városháza is megjelenik majd kicsiben - © Fotó: Matey István
Debrecen – Mészkőből és bronzból készített, Debrecen belvárosát ábrázoló „terep­asztalt” állítanának fel a cívisvárosban, a Kossuth téren. Amennyiben az önkormányzat csütörtöki közgyűlésén jóváhagyják a képviselők az erre vonatkozó előterjesztést, az akár meg is tapintható térplasztika a Kossuth-szobor mellett, az attól nyugatra eső kis sétányon kapna helyet. Az alkotás elsősorban a turisták és a vakok tájékozódását segítené.

Az önkormányzat csütörtöki közgyűlése elé kerülő egyik előterjesztésben az olvasható, hogy a világ sok városában léteznek olyan, nagy népszerűségnek örvendő – bronzból vagy kerámiából készült – térplasztikák, amelyek az adott település egy részét vagy egészét ábrázolják kicsinyítve. Ezek a település épületeiről, utcáiról, szerkezetéről és formájáról adnak tájékoztatást a turistáknak és látássérült társainknak.

A belváros „miniben”

Hazánkban a Rotary Club Budapest-Budavár indította útjára a „Tapintható Láthatatlan” programot, s ma már Magyarország több mint húsz városában találkozhatunk ezzel a különleges térplasztikával. A Rotary Klub Debrecen nálunk is létesítene egy ilyet, méghozzá a Kossuth-szobor mellett, az attól nyugatra eső kis sétányon.

A terv szerint a térplasztika Debrecen belvárosát mutatná be a Kölcsey Központtól a Csonkatemplomig terjedően. Ezáltal a Déri Múzeum, a Debreceni Református Kollégium, a Református Nagytemplom, a Kossuth tér, a Régi Városháza, a Piac utca Csonkatemplomig terjedő szakasza, mindkét oldalának épületei, szobrai és szökőkútjai lennének megformálva. A térplasztikán a magyar nyelvű ismertető mellett Braille-­írással is feltüntetnék az utcák, terek és épületek neveit, rövid ismertetővel.

Illatkert is lesz

A Lengyel István építészmérnök által tervezett és Lestyán Goda János szobrászművész által elkészítendő városmakett három részből állna: a fordított L alakú – és süttői mészkőből készítendő – posztamensből, a bronz domborműből és az ismertetőként szolgáló vízszintes és függőleges feliratokból.

A nagyjából két és fél négyzetméternyi területet elfoglaló térplasztika mérete 252 centiméterszer 101 centiméter lenne. A „legmagasabb épületet”, a Református Nagytemplomot 25 centiméteresre tervezik.

A hatás fokozására a térplasztikát körülvevő zöldterületen (az előterjesztésben nem részletezett módon) „illatkertet” alakítanának ki.

Nyári átadás

A terepasztal tulajdonjoga a Rotary Klub Debrecené lenne, a szervezet az elkészítés és az elhelyezés költségét magára vállalná. A felavatást június 15-ére tervezik.

HBN


Debrecen - Szárítóműhely és közösségi tér működne a Nagy-Gál István utcán. A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építészmérnöki Tanszéke azt kérte a debreceni önkormányzattól, hogy adják nekik ingyenes használatba a debreceni Nagy-Gál István utca 6. szám alatti Tímárház mellett található egykori sz...