A békét megóvni nem kell félnetek…

Akt.:
Zárógyakorlatát tartotta az MH KFOR Kontingens 13. váltása a hajdúhadházi lő- és gyakorlótéren
Zárógyakorlatát tartotta az MH KFOR Kontingens 13. váltása a hajdúhadházi lő- és gyakorlótéren - © Fotó: Matey István
Hajdúhadház – A koszovói misszió célja, hogy garantálják a lakosság biztonságát.

Szálló füstfelhő, a szétrobbanó Mo­lo­tov-koktél lángjai, megfélemlítést célzó, illetve agresszív üvöltözés, csattanó műanyag, fa- és fémtárgyak – közel háromszáz katona megy újabb békefenntartó misszióra Koszovóba, s felkészítésük utolsó szakaszaként kétnapos zárógyakorlatot tartottak nekik a Bocskai-lövészdandár hajdúhadházi bázisán. Az augusztusban induló KFOR-kontingens immáron a tizenharmadik váltás lesz a térségben.

Alapos tréning

Az egység felkészülése hat héten át tartott. Enyedi Attila alezredes, a kontingens parancsnoka elmondta, a kiképzés egyaránt tartalmazott elméleti és fizikai elemeket. A kiutazó katonák békemissziós foglalkozásokon vettek részt, hadszíntér-ismeretet szereztek, megkapták az albán–szerb lakossággal kapcsolatos legfontosabb információkat. A missziós szolgálat teljesítéséhez – a lőgyakorlatok mellett – megemelt fizikai követelményeknek is meg kellett felelniük, hiszen ezek szükségesek az olyan, nem veszélytelen feladatok elvégzéséhez, mint például a tömegoszlatás.

Oszolj!

A komplex zárógyakorlati feladatok közül a tömegoszlatást volt alkalmunk közelebbről is megtekinteni. A szemben álló felek nem kímélték egymást: a szimulált zavargásban részt vevő férfiak hosszú botokkal felszerelkezve igyekeztek rést ütni a teljes védőfelszerelésben óvatosan előre nyomuló katonák rendezett sorain.


Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

A „lázongók” ráadásul nem egy érdekes cselhez folyamodtak az egység meggyen­gítésére. Először vízzel locsolták le őket, majd homokot szórtak rájuk, hogy a plexi sisakrostély teljesen átláthatatlanná váljon. Ezt követően köteleket hajítottak a „páncélosok” közé, hogy felborítsák és magukhoz húzzák valamelyiküket, majd utána alaposan össze tudják verni. Természetesen ezen folyamat során valós könnygázt nem vetettek be a Bocskai honvédjei, de valós szituációban ez valószínűleg hamarabb elősegítené a tömegek szét­zilálását.
Az orvosi csapatnak viszont már most sem csak „megjátszott” sérüléseket kellett ellátniuk, a bázis egyik távolabbi, árnyékos szegletében nem egy katona pihent hatalmas vágásokkal a karján, néhányuk pedig üveges szemekkel meredt maga elé, mivel jókora ütést mértek a fejére.

Nem fogják őket simogatni

Bíró Nikolett szakaszvezető azért vállalkozik a misszióra, hogy képviselje a magyar honvédséget, s hogy kipróbálja magát. – Olyasmire számítok, mint amiket gyakoroltunk, csak ott nem fognak minket simogatni – fogalmazott a 2009 óta szolgáló katona.

Enyedi Attila elmondta, figyelnek arra, hogy legalább szakaszonként egy-egy női honvéd is legyen az egységekben, hiszen előfordulhatnak olyan szituációk, amikor a személyi átvizsgálásokat nem hagyják férfiaknak.

Kovács Gábor szakaszparancsnok szintén kihívásként fogja fel a kiküldetést: – Most végeztem az egyetemen, meg akarom méretni magam. Jó csapatot sikerült összekovácsolni, így szakmailag és nyelvileg abszolút hasznos feladatot fog jelenteni mindez.

HBN–VÉZS
hirdetés