A Baptista Szeretetszolgálat megmagyarázta, hová lett a pénz

Akt.:
Hajdú-Bihar – A Baptista Szeretetszolgálat értesítette az érintetteket a kialakult helyzetről.

– A Baptista Szeretetszolgálat Hajdú-Bihar megyében három intézményen keresztül végez házi segítségnyújtást. A Magyar Államkincstár (MÁK) normatíva felfüggesztése 1088 idős ember ellátását és 120 gondozó munkahelyét veszélyezteti a megyében – tájékoztatta a Napló szerkesztőségét Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója.

Senkinek sem mondtak fel

A szeretetszolgálat a kialakult helyzetről értesítette az érintett intézményeket, amelyek haladéktalanul megkezdték a munkavállalók és az ellátottak tájékoztatását. – A hárommilliárd forint eltűnésének emlegetése a történtekkel kapcsolatban egyébként teljesen irreális, hiszen a Baptista Szeretetszolgálat a kapott állami normatívát azonnal továbbutalta az intézmények felé. A pénzt a munkabérekre, a gondozásra, az intézmények fenntartására fordították. A normatíva és a kiegészítő egyházi normatíva kilencven százalékát a munkabér és annak járulékai teszik ki. Ez azt jelenti, hogy az állami támogatás közel felét járulékok formájában visszafizettük az állami költségvetésbe – magyarázta a kommunikációs igazgató, aki hozzátette, minden intézmény önálló munkáltató is egyben, és az intézmények gyakorolják a gondozók munkáltatói jogait. Mint írta, a Baptista Szeretetszolgálat senkinek nem mondott fel, a munkavállalók egy része közös megegyezéssel távozott, mások folytatták a munkát, és várják a helyzet megoldását, melynek lehetősége a MÁK kezében van.

Nem maradnak segítség nélkül

Révész Szilvia arról is beszámolt, hogy az ellátottakat tájékoztatták arról, hogy kérhetik ellátásukat az önkormányzatoktól, vagy más civil, esetleg egyházi szolgáltatótól, s tudomásuk szerint sokan meg is tették már ezt.

A történtek miatt a Napló a megye több településén érdeklődött. Debrecenben jelenleg még nem érezhető az igények növekedése – válaszolta kérdésünkre a polgármesteri hivatal. Közölték, az intézmények tizenöt napos „felmondási idővel mondták fel a megállapodásokat” az ellátottakkal. 2015. augusztus 28-án mindössze 11, a szeretetszolgálaton keresztül ellátott kérelemének elbírálása volt folyamatban. Hozzátették, a cívisvárosban a házi segítségnyújtást és idősek nappali ellátását a Városi Szociális Szolgálat végzi nyolc telephelyen. Jelenleg az intézmény még rendelkezik szabad kapacitással, amely várhatóan elegendő lesz a megnövekedett igények kielégítésére. Amennyiben szükséges, az önkormányzat gondoskodik az alkalmazotti létszám biztosításáról. Püspökladányban is megállapodás született a problémára. A város polgármestere, Dombi Imréné Facebook-oldalán tette közzé, hogy a településen 140 gondozott ellátását kell megoldaniuk, s ez a Segítő Kezek Szociális Szolgáltató Központ segítségével válik lehetővé. Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere pedig annyit közölt, hogy a városban nem jelentkeztek elhelyezési igénnyel a lakosok.

HBN–VÉZS


Komoly gondok a Baptista Szeretetszolgálat háza táján
Budapest, Debrecen – Az államkincstár vizsgálata szerint több milliárd forint hiányzik. A Sas utcai éttermük is bezár.