A bankszövetségben "érzik a kettősséget"

A bankszövetségben “érzik a kettősséget”, hogy esetleg nem csak egy, hanem háromféle adót kell fizetniük: uniós és globális közteher kivetése lehetséges.

A magyar bankadóról zajló egyeztetések kellős közepén csütörtökön az Európai Unió állam- és kormányfői megállapodtak abban, hogy adót kell kivetni a pénzintézetekre, sőt, a 20 legerősebb gazdaságot tömörítő G20-as csúcson javasolni fogja globális teherként kivetni adót a tranzakciókra.

A Magyar Bankszövetségben a Független Hírügynökségnek elmondták, hogy a második, netán harmadik teher jelentősen befolyásolja a magyar bankadó bevezetését, de minden információ közlése elől elzárkóznak, mit terveznek lépni emiatt.

A biztosítók legfeljebb 20 milliárdot tudnának elviselni károsodás nélkül

Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtöki brüsszeli ülésükön megállapodtak a bankadó bevezetéséről. Ez az egyenlő tehermegosztást, valamint a pénzügyi szektorok esetleges későbbi kockázatainak kezelését szolgálná. A vezetők ezen kívül kijelentették, hogy a G20-as országok következő, torontói csúcsértekezletén a nemzetközi pénzügyi tranzakciókra kivetett adók bevezetését fogják támogatni.

Mindeközben zajlanak a tárgyalások a magyar kormány és a pénzügyi szektor érdekképviseletei közt arról az elképzelésről, hogy – várhatóan szeptembertől – összesen 200 milliárdot fizetnének a bankok, biztosítók és lízingcégek, már ebben az évben, tehát idén visszamenően. Az adó összege a 2010-es költségvetésben tervezett 13 milliárd több, mint 15-szöröse lenne. Az érintettek nem adnak információt sem saját álláspontjukról, sem arról, hol tartanak az egyeztetéssel, például arról, a három terület hogyan ossza el a pénzt, s annak alapja az éves nyereség vagy a mérlegfőösszeg lenne. A Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke, Kisbenedek Péter korábban annyit érzékeltetett, hogy a biztosítók legfeljebb 20 milliárdot tudnának elviselni károsodás nélkül.

A magyar szabályozás minden bizonnyal megelőzi az uniós, netán a globális adózás megszavazását. Ezek tehát csak később fognak formát ölteni – mondta Földi Tamás, a bankszövetség vezető elemzője. Elismerte, hogy a hazai adó ügyét befolyásolja a majdani közösségi közteher bevezetése. “Érezzük a kettősséget” – fogalmazott, de semmilyen részletet sem árult el, még azt sem, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter asztalára letett ágazati javaslatot kívánják-e módosítani. Csak annyit mondott, hogy a probléma “minden valószínűség szerint” szóba fog kerülni az egyeztetéseken.