A 2019-es év madara lett a gólyatöcs

A 2019-es év madara lett a gólyatöcs
© Fotó: MME/Simay Gábor
Debrecen – A hazai állomány 20–25 százaléka Hajdú-Bihar megyében költ.

A jövő esztendő madarának megválasztott gólyatöcs Hajdú-Biharban is előszeretettel költ többek között lecsapolt halastavakon, állattartó telepek szennyvízülepítő tavain, belvizes területeken, sekély vizű természetes tavakon.

Veszelinov Ottó, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Debreceni Területi Irodájának vezetője a Napló kérdésére kiemelte: a hazai gólyatöcsállomány 20–25 százaléka a megyében költ. Mint megtudtuk, a gólyatöcs gólyára emlékeztető, fekete-fehér színezetű, hosszú lábú parti madár. Vonuló madárként márciusban, áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, s a költési időszak végén, augusztusban a többségük már el is hagyja hazánkat.

golyatocs2_Fotó: MME/Bajor Zoltán

A gólyatöcs a kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva és egyesével is költ. Fészke kis talajmélyedés, amibe növényi törmelékeket hord. A fészekalja 3–5 tojásból áll, a kotlási ideje pedig mintegy 25 nap. A fiókák egy hónaposan már képesek repülni, de a szüleikkel még azután is összetartanak.

Táplálékként főleg vízi rovarokat és más gerincteleneket szedegetnek össze a víz színéről és a partról. A gólyatöcs nem mellékesen fokozottan védett, s a természetvédelmi értéke 250 ezer forint – hangsúlyozta Veszelinov Ottó.

VA