Helyi közélet

2007.12.20. 05:40

Gondolatok karácsony előtt

<p>December 16-a van. Állok az ablak előtt, nézek a semmibe, és várom, mikor fog már esni a hó. Arra gondolok, hogy néhány nap múlva itt a karácsony. A szeretet ünnepe.</p>

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, és együtt énekeltük a feldíszített karácsonyfa előtt a „Mennyből az angyal”-t, meggyújtottuk a gyertyákat és a csillagszórókat, aztán hatalmasra nyílt, csillogó szemekkel bontogatták az ajándékokat, az számomra akkor maga volt a csoda.

Annak idején arra próbáltam nevelni őket, hogy nem számít, mekkora az ajándék. A legfontosabb dolog az, hogy szeretetben együtt legyen a család. Ezt a gyönyörűséget csak velük tapasztalhattam meg, amiért hálás vagyok a sorsnak.

Ha egyedül lettem volna, ilyen csodában nem lehetett volna részem. A gyerekeim azóta felnőttek, mindegyiknek gyermekei vannak. Most már ők érzik a szülői boldogságot, amit annak idején én éltem át velük. Kihagyhatatlan élmény – így neveztem a karácsonyi együttléteket. Ma is annak tartom.

Most azért, mert gyönyörű unokáim vannak, ma már ők a legfontosabbak számomra. Ma már az ő csillogó szemeikben gyönyörködök minden karácsonykor. Ők az új nemzedék, akik felváltották a régit, de ami nagyon fontos, hogy mindig megmaradjon a szeretet, az egymás iránti tisztelet, a megbecsülés.

Nem tudom, mit hoz a jövő, de most boldog vagyok. Hálás vagyok a sorsnak, hogy eddig minden évben a karácsony egyik napján a családom együtt ünnepelhetett.

Bízom benne, hogy még sok karácsonyt fogok velük eltölteni. És abban is, hogy továbbra sem az ajándékok számszerűleg nagy értéke lesz a fontos, hanem az, hogy ismét együtt töltünk egy csodálatos ünnepet. Kell ennél nagyobb ajándék? Azt hiszem, hogy a pénzen nem vásárolható, kézzel meg nem fogható ajándék, a szeretet a legértékesebb, ami ma létezhet egy családban.

És akinek ez megadatott, az nagyon boldog ember, bármiféle nagyértékű ajándék nélkül is. 
Ezek a gondolatok annak kapcsán jutottak eszembe, hogy hét végén kenyeret, tejet és néhány konyhában kifogyott dolgot szerettem volna vásárolni. A bevásárlóközpontokban húszméteres sorok, a parkolók dugig, és a beszélgetésekből ítélve majdnem mindenki a karácsonyi ajándékokat akarta beszerezni.

Ehhez pedig pénz kell, nagyon sok pénz. A bankok is erre építették fel a karácsony előtti hitelreklámokat, melyeket oly sokszor sugároz a tévé. A hitelhez a fedezet a lakásra tett jelzálog, nem kell kezes sem. Hogy mi lesz később? Hm... Jobb rá sem gondolni, hogy megint mennyi ember fog nehéz 
helyzetbe kerülni.

Nos, ezt kerülöm ki a magam szerény módján. A szeretet még mindig százszor kifizetődőbb, mint holmi hitelfelvétel, amit később vagy tudok törleszteni, vagy nem. És akkor oda a lakásom. 
Mindenkinek áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok, szeretetben, békességben.
Hudákné Lakatos Margit

Kapcsolódó anyagok:

  • Önöknél mi szokott lenni a karácsonyi menü?
  • Madonnánál nincs karácsony
  • mégsem lesz kész az új piac karácsonyra
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában