A 10 százalék szentírás Debrecenben is

A 10 százalék szentírás Debrecenben is
Debrecen – A januári fogyasztást már a csökkentett díjjal számlázzák a szolgáltatók a fogyasztóknak.

Szerettük volna megtudni, hogy a lakossági áram-, gáz- és távhődíjak januártól esedékes 10 százalékos csökkentése miként befolyásolja az érintett szolgáltató cégek gazdálkodását, az általuk nyújtott szolgáltatás minőségét, az erre vonatkozó háttérszámítások azonban még folyamatban vannak. Egyedül Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója fogalmazott úgy, hogy a mostani díjcsökkentés a cég gazdasági pozícióit érdemben nem veszélyzeteti. Hozzátette, hogy ügyfeleik már a most készülő januári számlákban tapasztalni fogják az egységárak 10 százalékos csökkenését. A Tigáz Zrt. ügyfelei közül a havonta diktálók majd csak a januári fogysztásukról szóló számlákban tapasztalhatják meg az alacsonyabb díjat, a részszámlás (átalánydíjas) fogyasztóik esetében azonban már a január elején kimenő gázszámlákban is az új ár szerepel. Az E-ON-nál is csupán annyit közöltek csütörtökön a Napló megkeresésére, hogy a januári áramfogyasztást tartalmazó villanyszámlákon már a 10 százalékkal csökkentett árat találják majd a részvénytársaság lakossági fogyasztói. 

A cégek többért kapják az áramot

Az egész magyar gazdasággal fizettetik meg a januártól hatályos lakossági rezsicsökkentés árát – állítják szakértők, akik szerint a kis- és középvállalkozásoknak az áram januártól 19 százalékkal drágul, végszámlájuk pedig 11 százalékkal míg, a nagyvállalatoknál ez az arány 30, illetve 15 százalék lesz.

Már eddig is…

Hozzáértők hangsúlyozzák, hogy az egyetemes szolgáltatásban alkalmazott tarifákban már eddig is csak olyan költségelemeket lehetett feltüntetni, amelyeknek az indokoltságát a Magyar Energia Hivatal jóváhagyta. Márpedig – teszik hozzá –, ha a felhasználó nem téríti meg a szolgáltató ezen jogos kiadásait, az a szolgáltatás minőségének vagy adott esetben biztonságának a rovására mehet. Ha pedig a vállalatok akárcsak részben beépítik termékeik árába a drágább energiát, azt is a fogyasztók fizetik meg. A Napló által megkérdezett szolgáltatóknál még számolják az intézkedés rájuk gyakorolt hatásait, ezért ezekről konkrétumokat egyelőre nem tudtak mondani.

HBN