Helyi közélet

2013.12.04. 11:26

Hagyományaink táncos őrzői

Debrecen - Az 1953-ban alakult Debreceni Hajdú Táncegyüttes hat évtizede ápolja tánchagyományainkat.

Debrecen - Az 1953-ban alakult Debreceni Hajdú Táncegyüttes hat évtizede ápolja tánchagyományainkat.

A Népművészet Európa Díjával 1979-ben kitüntetett együttes immár 60 éve töretlenül ellátja Debrecen, Hajdú-Bihar megye és a keleti régió néptánckultúrája érdekében vállalt tevékenységét, amelyre e rangos elismerés erkölcsileg kötelezi a jelenleg mintegy négyszáz tagot számláló Debreceni Hajdú Táncegyüttest. E több száz kiváló táncos jelenleg tizenegy csoportot alkot. Az együttes legfőbb célkitűzése népi kultúránk, a magyar nyelvterület tánc- és szokáshagyományainak ápolása, népszerűsítése színpadi bemutatók (évente 100-110 alkalom), táncházak, táborok formájában. A táncosok a rangos európai fesztiválokon kívül Egyiptomban, Tunéziában, Japánban Dél-Koreában, Vietnamban, Amerikában, Mexikóban, sőt Brazíliában is léptek már fel.

A Hajdúk eddig elnyerték például az oktatási minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díját, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kölcsey Ferenc- díját, a Vállalkozók Országos Szövetségének Területi Príma Díját is. Az együttes által működtetett művészeti iskola is kivál ó minősítést ért el. Minden generáció, minden alkalommal a legmagasabb, Arany I. fokozatra minősült, illetve a Kiváló Együttes címet érdemelte ki – olvasható a jubileum alkalmából kiadott Járjunk egy szép táncot! című, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes 60 évét bemutató kötetből.

A dr. Kardos László és Tiszai Zsuzsa szerkesztésében megjelent könyvből továbbá az is kiderül: az országos fesztivál díjazottjai között is minden évben megtalálhatóak a csoportok, akiket szívesen hívnak a legrangosabb hazai szakmai fórumokra is.

A múltról

Az együttest 1953-ban Zámbori István, az Építők Kossuth Lajos Művelődési Házának igazgatója hívta életre. A szakmai vezetők nívós sorát Béres András és Varga Gyula nyitotta meg, majd dr. Kardos László, Kiss József és Koroknai Katalin után Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint vették át a stafétát. Az új vezetők munkáját nem kisebb díjakkal ismerték már el, mint az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Pedagógiai Díja, a Martin György Néptáncszövetség művészeti vezetői nívódíja, vagy a Kölcsey- és a Csokonai- díj.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában