750 milliót csaltak el cégek az állami támogatásból

Több mint 750 millió forintot csalt el több tucat dél-dunántúli cég az állami támogatásból.

A módszerük az volt, hogy a teljesen egészséges dolgozóikról olyan papírokat állítottak ki, mintha csökkent munkaképességűek lennének – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. A nyomozók eddig öt embert vettek őrizetbe, de várhatók még további elfogások is.

A vámnyomozók adatai szerint 2007-ben és 2008-ban 43 dél-dunántúli gazdasági társaság több mint 750 millió forint állami támogatást kapott, azért mert csaknem 1000 csökkent munkaképességű dolgozót foglalkoztattak. Kiderült azonban, hogy teljesen egészséges munkavállalókról volt szó, akik nem is jártak annál az orvosnál, aki kiállította velük kapcsolatban a papírokat.

A nyomozók eddig már csaknem 600 dolgozót hallgattak ki az ügyben. Úgy tűnik, hogy a bűncselekmény-sorozatot két komlói férfi irányította. Eddig öt embert gyanúsítottak meg, négyüket az illetékes bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Várhatóan később még további gyanúsítások is lesznek.

– Független Hírügynökség –