700-nál is több katona vesz részt a védekezésben

Több mint 700 katona, 100-nál is több technikai eszközzel vesz részt az árvíz sújtotta térségekben a védekezésben – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Hende Csaba tárcavezető egyben katasztrófavédelmi készenléti fokozatot rendelt el a hasznosi víztározón kialakult kritikus helyzet miatt.

A Magyar Honvédség mind személyi állományával, mind technikai eszközeivel vesz részt az árvíz sújtotta térségekben az élet- és vagyonmentésben és a szállítási, valamint ellátási feladatokban. Jelenleg összesen 707 katona 114 technikai eszközzel nyújt segítséget, illetve áll készenlétben.

Hende Csaba honvédelmi miniszter közben – úgynevezett – I. katasztrófavédelmi készenléti fokozatot rendelt el a hasznosi víztározón kialakult kritikus helyzet miatt. Ugyancsak készenlétet rendeltek el öt Védelmi Romeltakarító és Kézimunkát végző Munkacsoport részére. Ez összesen 250 embert jelent, vezetési és támogató elemekkel, 3-4 órás helyszínre érkezési idővel. A készenlétbe helyezett erők szükség esetén Pásztó térségében hajtanak végre esetleges evakuálási, illetve árvízi védekezési feladatokat.

– Független HÍrügynökség –