70 év után került elő a kincs az Auschwitzból származó bögre aljáról

70 év után került elő a kincs az Auschwitzból származó bögre aljáról
© Fotó: cnn.com
Az aranygyűrűre és a nyakláncra a konyhai eszközök restaurálása közben bukkantak rá az Auschwitz Múzeum munkatársai.

A nácik által elkobzott bögre évtizedeken át megtartotta titkát, egy restaurálás során viszont felfedték a tartalmát. Az Auschwitz Múzeum munkatársai ezen a héten találták meg a bögre alján lévő titkos rekeszben a gondosan, vászonba rejtett aranygyűrűt és nyakláncot. A múzeum úgy nyilatkozott, ezek a tárgyak az egykori tulajdonos utolsó értékei lehetettek a náci Németország legnagyobb koncentrációs táborában.


160520130923-02-auschwitz-hidden-jewels-exlarge-169
Fotó: cnn.com


– Az elrejtett tárgyak bizonyítják, hogy a deportálás során kirabolták az embereket, másrészt a zsidó családok azért dughatták el az értékeiket, mert bíztak abban, hogy a későbbiekben még szükségük lesz azokra – fogalmazott Piotr Cywinski, az Auschwitz-Birkenau Múzeum igazgatója. Hozzátette, a nácik a deportált embereket gyakran azzal hitegették, hogy egy új helyre viszik őket, ahol új életet kezdhetnek, de mindössze egy kis bőröndöt vihettek magukkal. A katonák viszont biztosak voltak abban, hogy az elkobzott bőröndökben a legfontosabb hétköznapi dolgok mellett ott lapulnak a legféltettebb vagyontárgyak is.


160520130735-01-auschwitz-hidden-jewels-exlarge-169
Fotó: cnn.com


A munkások épp a 12 ezer darabból álló konyhai eszközök restaurálásán dolgoztak, amikor felfedezték a bögre tartalmát, viszont ahogy a múzeum igazgatója fogalmazott, hiába dokumentálnak mindent a tárgyakról, nincs esély arra, hogy kiderüljön, kihez tartozott a nyaklánc és a gyűrű. A múzeum az ékszereket olyan módon fogja kiállítani, hogy megmutassák, azok hogyan voltak elrejtve a bögrébe, tanúsítva ezzel azt, hogy Auschwitzban megsemmisítőtábor működött.

(CNN)