7 tipp, amivel spórolhatunk az áramon

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Getty Images
Debrecen – Miért fizetek ilyen sokat? Otthon sem vagyok egész nap – károgunk, amikor megpillantjuk az éppen aktuális áramszámlát. Sokszor pedig csak magunkat okolhatjuk a magasabb díj miatt, hiszen ha kicsit odafigyelnénk néhány apróságra, több pénz maradhatnak a zsebünkben. Íme 7 tipp, hogyan spóroljunk az áramon!

  1. Húzzuk ki a töltőt! Ebben a modern világban már szinte mindenkinek van mobiltelefonja, aminek a töltőjét rendszerint a konnektorban hagyjunk, ami így viszont áramot fogyaszt. Éppen ezért, ha nem használjuk töltésre, húzzuk ki a konnektorból!
  2. Kapcsoljuk le a villanyt! Ha nem muszáj, ne kapcsoljuk fel a villanyt, illetve ha elhagyjuk a helyiséget, az utolsó mozdulat legyen a lámpaoltás. Még egy tipp: válasszunk világosabb falszínt, melynek köszönhetően kisebb teljesítményű lámpákkal is megfelelő világosság érhető el.
  3. Cseréljünk izzót! Még mindig sokan használnak régi típusú izzókat, ez azonban „zabálja az áramot”, főleg olyan helyiségekben, ahol sok időt töltünk, s naphosszat égve van a villany. Helyett csavarjunk a lámpákba energiatakarékos, vagy led izzókat, melyek bár drágábbak a hagyományosnál, évekig tartanak és hosszútávon gazdaságosabb.
  4. Húzzuk ki a konnektorból! A televízió távirányítóval való kikapcsolása stand by üzemmódban hagyja a készüléket, így az –bár csekély mennyiséget– áramot fogyaszt. Ha nem vagyunk otthon, húzzuk ki a konnektorból, ezzel megszüntetjük az áramfelvételt.
  5. Legyen „A” besorolású! Ha elromlik a régi mosógép, fagyasztó, tűzhely, egy új háztartási gép vásárláskor nézzük meg az energiabesorolását. Az energiatakarékos gépeken A, A+, vagy A++ jelzés található, mellyel évente akár több ezer forintot is megspórolhatunk.
  6. Számítógép off! Ha már nem játsszuk, facebookozunk, vagy böngészünk az interneten, kapcsoljuk ki a számítógépet, ugyanis a bekapcsolva hagyott komputer is komoly áramfogyasztást generál.
  7. Csak tele indítsuk el! Csak akkor indítsuk el a mosógépet, ha azt teljesen megtudjuk tölteni ruhákkal, hiszen ezzel áramot, sőt vizet is spórolhatunk.