65 éves a Kossuth Gimnázium

Akt.:
65 éves a Kossuth Gimnázium
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A rektori főtanácsadó szerint a Kossuth Gyakorló az ország egyik legjobb iskolája.

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepelte szombat este a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája. A Kassai úti Lovardában tartott gálaünnepség keretében dr. Futóné Monori Edit intézményvezető, Németh László szavait idézve úgy fogalmazott, hogy a tanári munka nem azonos a módszeres ismeretközléssel.

1-1Fotó: Derencsényi István

A jó tanár a lehetőségeket mutatja meg tanítványainak, a könyvtár és a kutatás irányába tereli az érdeklődést. Önálló véleményalkotásra és munkára ösztönöz.

A jó tanár a tevékeny, művelt ember mintaképe. Csak így tud jelenlétével és munkájával szellemi forrongást kiváltani”

– jelentette ki.

1-4Fotó: Derencsényi István

Dr. Futóné Monori Edit szerint a Kossuth Gyakorlóban a tanárok és a tanulók folyamatos párbeszéde, együttes munkája, tudományos tevékenysége vezet el oda, hogy onnan kreatív, gondolkodó, a verseny-terheket elviselő, a változást jól toleráló diákok kerülnek ki.

Elmondta: intézményükben kiemelt cél a tanulói kíváncsiság, játékosság megtartása, a tehetségek azonosítása, fejlődésük biztosítása. Komolyan foglalkoznak diákjaik empátiás készségének fejlesztésével. Célunk, hogy tanulóink képesek legyenek egymást meghallgatni, mások problémáinak megoldásában közreműködni – fogalmazott az intézményvezető.

Az egyik legjobbnak maradni

Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója először arról beszélt, hogy büszkék azokra az egykori tanárokra, akik ott tanítottak és azokra a diákokra is, akik ott tanultak, ma pedig fontos pozíciókat töltenek be.

1-3Fotó: Derencsényi István

Úgy vélte, hogy a gimnázium az emberek életében a sorsot, az egész életutat meghatározó hely. Ott ismerkedik meg a fiatal a tudással, alakul ki az értékrendje, választ példaképet, köt életre szóló barátságokat és általában ott ismerkedik meg a szerelemmel.

Ezért fontos, hogy Debrecenben, a Kossuth Gyakorló olyan gimnázium legyen, amely az ország egyik legjobbja”

– hangsúlyozta dr. Jávor András. A rektori főtanácsadó elmondta: a Kossuthban értékteremtés folyik, ami a jövő záloga. – A mi felelősségünk az, hogy az itt végzett diákok a legjobbak legyenek – tette hozzá.

– OCs –