60-ról 62 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Franciaországban

60-ról 62 évre emelik az elkövetkező nyolc évben a nyugdíjkorhatárt Franciaországban a reform részeként. – közölte szerdán a munkaügyi miniszter.

Eric Woerth azt mondta, hogy a változtatás elkerülhetetlen a közkiadások kiegyensúlyozása érdekében.

“Minden európai partnerünk megemeli a nyugdíjkorhatárt, és nekünk illeszkednünk kell ehhez.”- közölte a miniszter. A nyugdíjreform kidolgozásával megbízott kormánypárti képviselő, Arnaud Robinet a minap azt nyilatkozta egy francia gazdasági lapnak, hogy a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése is elképzelhető 2030-ra.

A kormány döntését hevesen bírálták a szakszervezetek, amelyek már akkor tömegtüntetéseket szerveztek, amikor még be sem jelentette hivatalosan a miniszter a korhatáremelést. A francia kormány szerint a nyugdíjreform révén csökkenteni lehet az államháztartási hiányt, amely több mint a duplája az EU által megszabott három százaléknak, egészen pontosan a GDP 7.5 százaléka.

A jelenlegi szabályok szerint mind a férfiak, mind a nők 60 éves korukban mehetnek nyugdíjba az állami nyugellátási rendszerben. A feltétel az, hogy 40 és fél éven át fizették a járulékot. A francia törvény értelmében a közalkalmazottak az munkában töltött utolsó hat hónap bérének 75 százalékát kapják meg nyugdíjként. A kormány szerint többé ez nem tartható fenn.

A kormány törvényjavaslatáról szeptemberben szavaz a nemzetgyűlés, amelynek többsége várhatóan igennek fog voksolni. A szakszervezetek már bejelentették, hogy a nemzetgyűlései vita idejére, és ha megszavazzák, az után tömegtüntetéseket és sztrájkokat fognak szervezni.

– Független Hírügynökség –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek