Magyarország

2008.05.13. 21:04

Gyurcsány: ami jó az Audinak Magyarországon, az jó Magyarországnak is

<p>Magyarország utóbbi húsz évének átalakulásában Bajorország döntő szerepet játszott, ebben az átalakulásban kiemelt szerep jutott az Audinak - mondta Gyurcsány Ferenc kedden Németországban, miután találkozott Rupert Stadler Audi-elnökkel, majd Günther Beckstein bajor tartományi miniszterelnökkel.</p>

A kormányfő hozzátette: jelenleg 1500 bajor vállalatnak van érdekeltsége Magyarországon és a hazai export tíz százalékát az Audi teljesíti. A cég termelési értéke meghaladja az 5 milliárd eurót. A magyar gazdaság nem lenne olyan az Audi nélkül, mint amilyennek látjuk - mondta a miniszterelnöknémetországi látogatásán, miután az Audi elnökével tárgyalt. Gyurcsány Ferenc a cég jövőjéről azt mondta, nemhogy nincsen veszélyben ez a jelenlét Magyarországon, de további lépéseket tesznek azért, hogy még intenzívebb legyen a kapcsolat. Köszönöm Magyarország nevében az Audinak, amit tett - fogalmazott. A kormányfő délután találkozott Günther Beckstein bajor tartományi miniszterelnökkel is, a tárgyalások után Gyurcsány Ferenc azt mondta: Bajorország tárgyilagos, korrekt megoldásokat kereső partner a kényes kérdésekben is. A tárgyalásokon szóba kerültek a korábbi évek németországi munkaügyi ellenőrzései, az úgynevezett Soko-Bunda és Soko-Pannonia akciók. A bajor tartományi miniszterelnök elmondta, hogy a munkaügyi ellenőrzések egyharmada kötődik a tartományhoz. De tájékozódni fog az ügyekben, és abban érdekeltek, hogy a jelenleg is folyó eljárások utáni a jogerős döntéseket betartassák. Szóba került az importszemét ügye is. A bajor miniszterelnök egyetértett abban, hogy azt a szemetet, amit illegálisan vittek Magyarországra, vissza kell szállítani. Az illegálisan bevitt hulladéknak egyébként 58 százaléka érinti Bajorországot. Közbeszerzési eljárást írtak ki és várhatóan még júniusban visszaszállítják a Bajorországból származó illegális szemetet.
Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva beszélt az aktuális belpolitikai eseményekről is, arról, hogy a parlament kedden megszavazta a minisztériumok felsorolásáról szóló 2006-os törvény módosítását. Azt mondta: a magyar parlament nagyobbik részének az az érdeke, hogy a szocialista kormány programját végrehajtsák. A rendkívül nehéz két év után már nőnek a jövedelmek, nő a fogyasztás és többlettel zár a külkereskedelmi mérleg is. A kormányfő hozzátette: ameddig mi tudunk ajánlatot tenni Magyarországnak arra, hogyan menjen előre, a parlament többsége ezt fogja támogatni, mint egy olyan választást, amelyben nem világos milyen ajánlata van az ellenzéknek.
A miniszterelnök egynapos németországi látogatásáról várhatóan még kedden este visszaérkezik Budapestre. A korábbi tervek szerint Izraelbe is ellátogatott volna, de oda mégsem utazik, mert így nem tudott volna részt venni a szerdai kormányülésen, amin már téma lesz az egészségbiztosítással kapcsolatos koncepció tervezte. Gyurcsány Ferenc helyett Medgyessy Péter képviseli Magyarországot azon a konferencián, amelyet Izrael alapításának 60. évfordulója alkalmából rendeznek Jeruzsálemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!