500 ezer homokzsák érkezett Svájcból Szolnokra

Egy kamionnyi homokzsákot fogadott szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság, Szolnokon.

Az 500 ezer homokzsák Svájcból érkezett, és az egyik svájci humanitárius segélyszervezet delegációja is elkísérte.

A világszerte tevékenykedő segélyszervezet egy központi hívásnak tett eleget, a nemzetközi segélyhívás a magyarországi árvízveszélyre figyelmeztette a berni központú szervezetet – mondta a Független Hírügynökségnek Stephan Barraud, programvezető.

A kamion délben parkolt le a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság előtt, a delegációt a helyi és a megyei védelmi bizottság is fogadta. A zsákokat azért Szolnokon tárolják, mert itt a legegyszerűbb raktározni és innen célszerű a kiszállítást megszervezni.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén egyébként eddig 730 ezer homokzsákkal erősítették meg a védvonalakat – közölte Lovas Attila védelemvezető. A töltések erősítésénél arra törekszenek, hogy a beépített anyagot ne kelljen visszabontani. Ez így történt a korábbi nagy árvizeknél is, ennek köszönhető, hogy jelenleg alig több mint 40 km hosszan kell külön magasítani a gátakat, míg 2006-ban még 123 km hosszú nyúlgátat kellett megépíteni a térségben.

A Tisza mindenütt árad, a Vezseny környéki Bivaly-tó töltését napi 16 órában bontják, az 500 hektáros terület egyébként idén először működik vésztározóként.

A Tisza Szolnoknál szerda reggel 907 centiméteres volt, várhatóan a harmadik legnagyobb árhullám éri el június közepén a megyeszékhelyet.

– Független Hírügynökség –