50 milliót is érhet ezentúl egy kartell bejelentése

Akár 50 millió forintos informátori díjat is kaphat ezentúl az, aki konkrét bizonyítékkal tud szolgálni a Gazdasági Versenyhivatalnak egy kartellről, azaz a piaci verseny korlátozását szolgáló megállapodásról.

Ez a fajta informátori rendszer április elsejétől lép életbe. A hatóságnál azt remélik, hogy lesz, aki él a lehetőséggel.

Április elsejétől vezetik be a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) az informátori díjat. Ez azt jelenti, hogy aki – úgynevezett – kőkemény kartellről szolgál bizonyítékkal, később jutalomban részesül. Wallacher Lajos, a GVH elnök-helyettesének magyarázata szerint a kőkemény kartell az árrögzítést, a piac felosztását vagy a kibocsátás korlátozását jelenti. Ezeknél a típusú megállapodásoknál van tehát lehetőség a pénz kifizetésére.

Az összeg a versenyhivatali eljárás végén kiszabott bírság 1 százaléka, de maximum 50 millió forint. A pénzt a bejelentő tehát csak akkor kapja meg, hogyha a GVH már határozatot hozott az ügyben, ez általában egy év. A jutalom kifizetését az már nem befolyásolja, ha a megbírságolt társaságok később bírósághoz fordulnak.

A GVH elnök-helyettese a hamarosan életbe lépő informátori rendszert csak egy kiegészítő eszköznek nevezte. Azt várják tőle, hogy akinek törvényesen tudomása van kartellezésről, még inkább ösztönözve legyen arra, hogy bejelentse azt. Wallacher Lajos azt leszögezte, hogy konkrét bizonyíték szükségeltetik a jutalom kifizetéséhez, ha valaki csak hallott valamiről, az általában nem elég. Akkor pedig, ha valaki bűncselekménnyel vagy szabálysértéssel jut a bizonyítékhoz, kizárja a jutalom kifizetését.

A versenyhivatal az elmúlt nyolc évben nagyjából 27 milliárd forintos bírságot szabott ki kartell ügyekben, a legmagasabbat még 2004-ben, autópálya építések kapcsán. Itt a bírság összege meghaladta a 7 milliárd forintot.

– Független Hírügynökség –Sporthírek