50 ezren tüntettek Togo fõvárosában a válogatott kizárása miatt az Afrikai Nemzetek Kupájának következõ két tornájáról

Akt.:
Több tízezren tüntettek Togo fõvárosában szombaton, mert a nyugat-afrikai ország foci válogatottját kitiltotta az Afrikai Labdarugó Szövetség (CAF) az Afrikai Nemzetek Kupájának következõ két tornájáról.

A Loméban tartott megmozduláson a szervezõk szerint akár 50 ezren is lehettek.

2012-ben és 2014-ben lesz a következõ két tornája a válogatottak kontinensviadalának. A transzparensekkel felvonuló tüntetõk a tilalom visszavonását, illetve a CAF elnökének lemondását követelték.

Az Issa Hayatou által vezetett CAF azért zárta ki Togót, mert a kormány beleavatkozott a futball ügyeibe, amikor januárban visszahívta az angolai viadalról a válogatottat. A loméi kormány az után hozta ezt a döntést, hogy Angolába menet szeparatista felkelõk tüzet nyitottak a csapat autóbuszára, és a támadásban a küldöttség két tagja meghalt.

A támadásban sértetlen maradt, de idegileg összeroppant a válogatott kapitánya, Emmanuel Adebayor. A Manchester City csatára szombaton felháborítónak nevezte a döntést és a tüntetõk követelésével összhangban felszólította a CAF kameruni elnökét, hogy mondjon le.