Helyi közélet

2007.12.04. 08:18

Jogtalanul szigorított az Unió

<p>Budapest - A kukorica felvásárlási feltételeit jogtalanul szigorította tavaly az Európai Bizottság - állapította meg az Európai Bíróság ítéletében nemrégiben. Ezzel elfogadta Magyarország érvelését.</p>

A kukorica felvásárlási feltételeit jogtalanul szigorította tavaly az Európai Bizottság - állapította meg az Európai Bíróság ítéletében. Ezzel elfogadta Magyarország érvelését, amely taglalta: nem időben született meg az intervenciót módosító rendelkezés, így a gazdák bizalmát sértette meg a bizottság. - tudatta a Független Hírügynökség.

Tavaly októberben a bizottság megszigorította a minőségi követelményeket, majd a kukorica fajsúlyára vonatkozó új követelményt írt elő. A rendeletet a 2006 tavaszán elvetet t kukoricára is alkalmazni kellene - ám a fajsúlyra vonatkozó követelményt a gazdák már nem tudták befolyásolni - írják az európai bíróság elsőfokú ítéletében.

A bíróság szerint a bizottság érvei nem tudták alátámasztani azt sem, hogy a fajsúly befolyásolja a kukorica tápértékét.

A tavaly októberi intézkedés elsősorban a magyar gazdákat érintette volna hátrányosan, hiszen Magyarországon található az uniós intervenciós raktárak 90 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában