5 kérdés és 5 válasz, amit jó, ha tud a Brexitről

Akt.:
5 kérdés és 5 válasz, amit jó, ha tud a Brexitről
© Fotó: ujszo.com
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Mit jelent az a szó, hogy Brexit? Nagy-Britannia kilépésére az Európai Unióból, illetve az ezzel kapcsolatos vitára és népszavazásra utaló hashtag, amelyet már a közbeszédben is használnak, bár inkább írásban.

Mikor tartják Nagy-Britannia EU-s tagságáról a nép­szavazást?

Nagy-Britannia EU-ból való esetleges kilépése június 23-án népszavazással dől el. Reggel 7-től este 10-ig szavazhatnak az arra jogosultak. Az eredmény kihirdetését június 24-én, körülbelül a „reggeli idejére” ígérik.

Nem volt már ilyen népszavazás a szigetországban?

De, bizony volt. 1975 júniusában, két évvel az Európai Gazdasági Közösséghez való csatlakozás után, Nagy-Britannia lakossága akkor a maradás mellett döntött.

Akkor most ki és miért hozta elő megint ezt a népszavazási ötletet?

A jelenleg kormányzó Konzervatív Párt euroszkepticizmusa hosszú múltra tekint vissza, az újabb népszavazás ötlete hivatalosan csak 2013 januárjában merült fel. A brit kormányfő, David Cameron ekkor fejtette ki az EU reformjának szükségességét, valamint ígért referendumot a brit tagságról. Cameronnak időközben sikerült engedményeket kiharcolnia országa számára, így jelenleg a maradás mellett kampányol.

Mi történik, ha a britek többsége nem David Cameronra hallgat és az EU-tól való elválásra szavaz?

Mivel még egyetlen állam sem lépett ki az Európai Unióból, ezért nem tudjuk, pontosan hogyan kell távozni az EU-ból. Ha a britek június 23-án e mellett szavaznak, akkor elindul egy többéves leválási folyamat.

– kitekinto.hu, hirado.hu –