5 isteni tepsis süti

5 isteni tepsis süti
Vasárnapra sütemény dukál, akár desszertként fogyasztjátok ebéd után, akár a délutáni kávé mellé csemegének.

Meggyes lepény

Hozzávalók:

* 20 dkg liszt

* 20 dkg vaj

* 4 tojás

* 15 dkg cukor

* 1 üveg magozott, cukrozott meggybefőtt

Keverd habosra a vajat a cukor felével, majd egyenként add hozzá a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket verd habbá a maradék cukorral, óvatosan forgasd össze a habosra vert vajas krémmel, majd szitáld hozzá a lisztet. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és öntsd bele a masszát, majd szórd rá a lecsepegtetett meggyszemeket. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süsd pirosra.

Citromos linzer

Hozzávalók:

* 20 dkg liszt

* 15 dkg vaj

* 10 dkg kristálycukor

* 1 tojás

* 5 dkg darált mandula

* 1 evőkanál porcukor

* 1 citrom leve és reszelt héja

Morzsold el a lisztet a vajjal, add hozzá a kristálycukrot, a tojássárgáját, valamint a citromhéjat és -levet. Gyúrd tésztává, nyújtsd ki, és szaggasd ki különböző formákkal, majd pihentesd kicsit. Verd fel a tojásfehérjét a porcukorral, és keverd össze a darált mandulával. Kend meg ezzel a masszával a formákat, amelyeket helyezz sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített tepsiben közepes fokozaton süsd világosra. Ha van kedved és időd, lekvárral ragassz össze néhány formát.

Mogyorós hókifli

Hozzávalók:

* 20 dkg liszt

* 10 dkg porcukor

* 20 dkg vaj

* 10 dkg darált mogyoró

* 1 csomag vaníliás cukor

Olvaszd fel a vajat, és keverd bele a lisztet, a porcukor háromnegyedét és a darált mogyorót. Alaposan gyúrd össze, és pihentesd fél órán át hideg helyen. A tésztából formázz kis kifliket. Langyosra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd világosra, és még melegen forgasd vaníliás cukor és a maradék porcukor keverékébe.

Zserbó

Hozzávalók a tésztához:

* 35 dkg liszt

* 1 tojás

* 5 dkg kristálycukor

* 20 dkg vaj

* 1 dl tej

* 1 dkg élesztő

* 1 kávéskanál sütőpor

* 1 csipet só

A töltelékhez:

* 10 dkg darált dió

* 10 dkg cukor

* 20 dkg lekvár

A bevonathoz:

* 10 dkg cukor

* 3 dkg kakaópor

* 3 dkg vaj

Futtasd fel langyos tejben az élesztőt. Morzsold el a lisztet a vajjal, öntsd hozzá a megkelt élesztőt, a cukrot, a sót, a sütőport, és dolgozd jól össze. Oszd három egyenlő részre a tésztát, és nyújtsd ki mindhármat tepsi méretűre. Célszerű, ha a legnagyobb méretű tepsidet használod, de abban sem nyújtod a tésztát a tepsi széléig, mert sülés közben még kelni fog. Kend meg az alsó lapot lekvárral, hintsd meg a dió és a porcukor keverékének felével.

Helyezz rá egy másik lapot, melyet az előzőhöz hasonlóan kenj meg lekvárral, és szórj meg dióval. Az utolsó lapot úgy helyezd rá, hogy a széleket is betakarja. Fedd le a tepsit egy konyharuhával, rakd meleg helyre, és keleszd egy óráig. Villával szurkáld meg a tetejét, majd előmelegített sütőben alacsony fokozaton süsd világos pirosra. 10 dkg cukorból, kakaóporból és 3 dkg vajból készíts csokoládébevonatot, melyet kenj a kihűlt sütemény tetejére.

Mandulás-csokis süti

Hozzávalók:

* 40 dkg liszt

* 20 dkg kristálycukor

* 25 dkg vaj

* 4 tojás

* 1 tábla étcsokoládé

* 10 dkg hámozott, szeletelt mandula

* 4 csapott teáskanál sütőpor

* 1 csomag vaníliás cukor

* 1 csipet só

A mandulát pirítsd meg serpenyőben zsiradék nélkül. Robotgéppel verd habosra a vajat, fokozatosan add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Addig keverd, míg sima, egyenletes masszát nem kapsz. Egyenként tedd bele a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Törd össze a csokoládét kis darabokra, forgasd a masszába a pirított mandulával együtt, és öntsd az egészet kivajazott tepsibe. Előmelegített sütőben 30 perc alatt süsd meg.

Forrás: femina.hu

Szerző: Hadobás Nóra

A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.