5 isteni desszert – narancsból álmodva

5 isteni desszert – narancsból álmodva
Talán nincs is olyan család, akinek télen a konyhájában nem található meg a narancs – ez az illatos, C-vitaminban gazdag, ünnepi fogások és eszményi sütemények alapanyaga, ízesítője.

Ez a pompás déli gyümölcs még Nagy Sándor hódító hadjáratai révén került Európába – először a görögökhöz, később a rómaiakhoz, majd a szicíliaiak és a spanyolok kezdték meg termesztését.
Egy kínai legenda szerint egy kisfiú, Lu Ji, két narancsot kapott, de egyiket sem ette meg hanem mindkettőt odaadta édesanyjának. Ezért a narancs Kínában a gyermeki szeretet és a szülői tisztelet szimbóluma.

Többféle létezik

A narancsfajták alakja általában megegyezik (mind gömbölyű), színében és ízében azonban már nagy különbségek lehetnek. Léteznek keserű és édes, fanyar narancsok, a halvány narancstól a mély narancssárgán át a piros pöttyösig. Héjuk mindig keserű, húsuk azonban kifejezetten édes és lédús

Finom és egészsége

Spanyol tudósok szerint a narancshéj adalékanyagként történő használata egészségesebb joghurtot és hamburgert eredményez. A héj zsírbeszívó tulajdonságának köszönhetően még a hamburger zsírtartalma is csökkent. A kutatóknak már csak azt kell elérniük, hogy a rostok veszítsék el jellegzetes narancsízüket.
C-vitamin tartalma még a grapefruitén is túl tesz, így egy átlagos méretű narancs egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének kétszeresét hordozza magában. Emellett jó a trombózis és a magas vérnyomás ellen, valamint kiváló immunrendszer erősítő.

Bármihez adható

A frissen fogyasztott narancs a legegészségesebb, de a levét kicsavarva is isteni italt kapunk. Természetesen a narancs felhasználhatósága ennyivel még korántsem ér véget. Felhasználhatósága szinte végtelen. Levéből készülhet leves, páclé, főétel, húsából különböző lekvárok, befőttek, fagylaltok, süteménykülönlegességek. A narancs héja is felhasználható, kandírozva igen finom csemege.

Túróhab narancsmártással

Hozzávalók:
1,5 lap zselatin, 10 dkg hideg, sovány túró, 20 dkg cukor, fél lime, 12 dkg hideg tejszínhab, 1,5 dl vörösbor, 1 rúd vanília, étkezési keményítő, 60 dkg narancs (kb. 8 db), még jobb a vérnarancs

Elkészítés:
A zselatint kb. 10 percig hideg vízben áztatjuk. Az összetört túrót 3 dkg cukorral összekeverjük. A lime-ot meleg vízben megmossuk, szárazra töröljük, és a héját lereszeljük. A lime levének felét egy kis edénybe nyomjuk, és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatinlapokat. Ezután a cukros túróhoz keverjük.
A hideg tejszínhabot óvatosan a túróba forgatjuk. A masszát ezután kis formákba (5 cm szélesek és 6 cm magasak) töltjük és legalább 2-3 órára a hűtőbe tesszük.
A 17 dkg cukrot közepes hőmérsékleten karamellizáljuk, majd a vörösborral és 1 narancs levével felengedjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, és addig főzzük, amíg a cukor felolvad, majd addig főzzük, amíg besűrűsödik – ha szükséges, kevés vízzel elkevert keményítővel tovább sűríthetjük.

A narancsokat kifilézzük, a magokat kiszedjük, és a besűrített szószba óvatosan belekeverjük. Az elkészült szószt kihűtjük, és szintén legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a narancsmártást tányérba merjük. A túróhab formákat éles késsel belülről óvatosan körbevágjuk, és a túróhabot a mártás közepére borítjuk. Mentával díszíthetjük.

Narancsos tiramisu

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone, 25 dkg babapiskóta, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor, 1 evőkanál rum vagy narancslikőr, 2 narancs vagy 2 dl narancslé, kakaópor

Elkészítés:
A narancsot lereszeljük, a levét kicsavarjuk és belekeverjük az alkoholt. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a narancshéjjal, majd hozzáadjuk a mascarponét. A tojásfehérjéket keményre verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk.
A babapiskótát beleforgatjuk a narancslébe, majd lapos tálra sorba rakjuk és rásimítunk egy adag krémet. Több ilyen sort készítünk, a tetejére krém kerül. Végül rászitáljuk a kakaót és 4-6 órára hűtőbe tesszük, érleljük. Csak frissen jó, mert nyers benne a tojás!

Gyors csokis-narancsos süti

Hozzávalók:
2 tojás, fél csomag sütőpor, 2 dl tejföl, 2 dl cukor, 2 dl liszt, 2 evőkanál kakaópor, 1 narancs héja reszelve, 1 marék tejcsokoládé apróra vágva

Elkészítés:
Egy őzgerinc formát kivajazunk, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejfölt, majd a lisztet, a kakaóport és sütőport. Jól összekeverjük, belereszeljük a narancs héját, végül beleforgatjuk az apróra vágott csokoládét.
A masszát a formába öntjük, sütőbe tesszük és 5 percig 180 fokon sütjük, majd a hőmérsékletet 160 fokra csökkentjük és kb 40 percig továbbsütjük.
Lehet bele aszalt gyümölcsöket, másféle magvakat, szóval kb bármit dobálni. Nagyon finom, puha sütemény.

Csokis-chilis-narancsos muffin

Hozzávalók:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg sütőmargarin, 2 tojás, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 nagy narancs lereszelt héja és leve, 1 dl 100%-os narancslé, 1 késhegynyi fahéj, 1 késhegynyi őrölt chili, 1 késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:
A csokoládét, a cukrot és a margarint vízgőz felett felolvasztjuk (vagy mikróban 350 fokon 3 perc alatt). Belereszeljük a narancs héját és belenyomjuk a levét. Hozzáadjuk a tojásokat és a fűszereket, végül néhány gyors mozdulattal hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. (Nem baj, ha kicsit darabos, nem kell simára keverni.) 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Narancsos linzer

Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg sütőmargarin, 20 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 1 narancs leve, 2 narancs reszelt héja, 1 citrom reszelt héja; a töltelékhez: baracklekvár

Elkészítés:
A tésztához valókat összemorzsoljuk, és az egyik narancs kifacsart levével gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Azután folpackba csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük (legjobb este összeállítani és reggelig hűteni).
A tésztát két részre vesszük, vékonyra nyújtjuk, felét teli, felét lyukas virágalakra szaggatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és néhány perc alatt megsütjük, majd a lekvárral összeragasztjuk. (Frissen kemény, másnapra istenien megpuhul.)

Forrás: nana.hu








hirdetés