4,4 százalékos inflációval számol idén a Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint idén 4,4 százalékos infláció várható.

Ezek szerint, a korábban előre jelzettnél kisebb ütemben, de tovább folytatódik az infláció csökkenése. A lassulás a magas olajárakkal, és a vártnál nagyobb szabályozott áremelésekkel magyarázható – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank SZERDAI tájékoztatóján.

Az előrejelzések szerint a 3,8 százalékos költségvetési hiánycél idén, további intézkedések nélkül, már nem elérhető. A jegybank szerint a GDP növekedése csak 2011-ben várható. Idén még folytatódik az a tendencia, miszerint a válság miatt csökkenő bérek hatására a belföldi kereslet is tovább szűkül, aminek további markáns árleszorító hatása lesz. Ettől függetlenül valószínűsíthető, hogy jövőre is tovább csökken az infláció. A szakemberek 2011-re a mostaninál alacsonyabb, 3,3 százalékot várnak.

Az elemzők szerint a gazdasági válság hatására a cégek továbbra is rákényszerülnek a bérek és a munkaköltségek leszorítására, amivel a tavalyi utolsó negyedévre általában sikerült ugyan a profithelyzetet stabilizálni, ugyanakkor ez a belföldi kereslet visszaesését is eredményezte. A munkapiac alkalmazkodása idén is folytatódik és várható a bérek további csökkenése is – hangzott el a tájékoztatón.

Jelentősen csökkent a lakosság egyéb jövedelme és a hitelfelvételi kedve is. A jegybank elemzői úgy vélik a hitelezési környezetben remélt fordulat még várat magára, mert mind a bankok hitelezési kedve, mind pedig a lakosság hitelezési kereslete jelentősen csökkent az elmúlt évben.

Az MNB előrejelzése szerint a gazdaság növekedése csak 2010 közepétől indulhat meg. A várakozások is lassabban alkalmazkodnak, ezért az idei év közepétől várható csak, hogy a cél közelébe, 2011-től pedig a cél alá süllyedhet az éves infláció. A legfrissebb inflációs jelentés arra is rámutat, hogy nálunk a legmagasabbak a régióban az inflációs várakozások.